Zakaj sladkorni bolniki pogosto čutimo močne bolečine v nogah in kako jih odpraviti?

Bolečina v nogah pri sladkorni bolezniOkvare živčevja so pri bolnikih s sladkorno boleznijo zelo pogoste. Poškodbe so tem večje, čim dlje traja sladkorna bolezen in čim slabši je nadzor višine krvnega sladkorja. Več kot petdeset odstotkov sladkornih bolnikov posledično čuti bolečine v nogah.

Okvare živčevja pri sladkornih bolnikih–diabetikih imenujemo tudi diabetična nevropatija. Živčna vlakna v telesu so odgovorna za delovanje mišic, prenašanje občutka za dotik, toplo, hladno, bolečino ter za prekrvavitev in stanje kože.

Bolniki najprej opazijo ščemenje ali mravljinčenje v prstih na nogah, ki se postopno širi navzgor na stopala in gležnje. Bolniki na tem predelu na začetku slabše občutijo bodenje z iglo in toploto. S časom ne čutijo več dotika in hladnega. Ščemenju se pridruži tudi bolečina, ki je preko noči najhujša. To bolečino čutijo kot vročo ali žgočo, kot ostro in ščemečo, zbadajočo in srbečo. Bolniki pravijo, da so bolečine pogosto tako hude, da bi lahko vpili.

Diabetično stopalo je pogost pozni zaplet sladkorne bolezni–diabetesa. Največja nevarnost je pojav stopalne razjede, kar lahko v najhujših primerih vodi v amputacijo prstov ali cele noge.

Kako lahko zmanjšamo/odpravimo bolečino v nogah sladkornega bolnika?

Uspešna metoda, ki jo zdravniki zelo priporočajo, je TENS oz. transkutano električno draženje živcev. Za TENS imamo dokaze, da zelo zmanjša ali celo odpravi bolečino v udih sladkornih bolnikov. Ker TENS nima neželenih stranskih učinkov, se močno priporoča sladkornim bolnikom. Ravnanje s TENS-om je zelo enostavno in se ga lahko vsakdo nauči. S to napravo dobite možnost, da v okolju svojega doma ali na potovanjih sami poskrbite za zmanjšanje bolečin v nogah.

Kaj je TENS metoda za lajšanje bolečin v nogah pri sladkorni bolezni?

TENS postopek pri sladkorni bolezniTranskutana električna stimulacija živcev (TENS) je že dolgo poznana metoda za lajšanje ali odpravo bolečin na prizadetem področju (pogosto se uporablja pri zdravljenju poškodb mišic športnikov). Ker je metoda brez stranskih učinkov, jo lahko brez skrbi uporabljamo za lajšanje bolečin. Šele zadnja leta se uspešno uporablja za lajšanje bolečin sladkornih bolnikov–diabetikov.

TENS zdravljenje lahko blokira signal bolečine z motenjem prenosa impulzov skozi kožo do bolečih delov s pomočjo električnih impulzov. Signal »bolečina« ne pride do možganov in zato ne čutimo bolečine.

Uporaba TENS-a aktivira telesne kontrolne mehanizme. Nežni električni tokovi povzročijo, da se v telesu sproži sproščanje tako imenovanih endorfinov, ki imajo nalogo zmanjšati bolečino. Telo tako samo odpravi ali zmanjša bolečino.

Stanje brez bolečin lahko pomaga sladkornim bolnikom doseči boljše počutje, iz katerega črpajo moč in energijo za vsakdanje življenje.

Kaj je TENS elektrostimulator?

TENS-za odpravo bolečin v nogah pri sladkorni bolezniTENS naprava je elektrostimulator različnih velikosti in oblik. Večje enote so namenjene zdravstvenim domovom in klinikam. Z razvojem tehnike pa smo dobili manjše in cenovno dostopne naprave za osebno uporabo na domu ali potovanju. Manjše kakovostno izdelane TENS naprave omogočajo, da si tudi sladkorni bolniki–diabetiki učinkovito lajšajo bolečino z ustreznimi programi, frekvencami in valovnimi oblikami, ki jih naprava pošilja na mesto bolečine.

Kako TENS elektrostimulator deluje?

TENS stimulator deluje na osnovi električnega toka. Stimulator preko elektrod v samolepilnih blazinicah, ki jih pritrdimo na kožo, v telo pošilja majhne električne impulze.

TENS stimulator deluje na principu transkutane elektrostimulacije, kar pomeni, da deluje preko kože.

Sladkorni bolniki namesto elektrod pogosto uporabljamo posebej za ta namen narejene nogavice.

Kako se TENS elektrostimulator za oodpravo bolečin v nogah uporablja pri sladkorni bolezni?

Naprava ima prilagodljive nastavitve, ki jih uporabnik nastavi glede na svoje potrebe. Običajno se naprava uporablja v 10 – 20 minutnih terapijah. Bolnik jakost in časovni interval prilagaja svojim potrebam.

Sladkorni bolniki–diabetiki uporabljamo TENS v kombinaciji z nogavico.

Tens-nogavica za odpravo bolečin v nogahNogavica je iz prevodne tkanine, ki omogoča prenos signalov (stimulacije) od napraveTENS do naše noge. Prednost takšnega načina je:

  • hitro zmanjšanje ali odprava bolečin v nogah,
  • poveča se pretok krvi v nogah,
  • uspešno omogoča celjenje ran,
  • poveča se gibljivost prstov,
  • ni stranskih učinkov,
  • ne povzroča alergij.

Način uporabe in nastavitve si lahko ogledate v videu.

Napravo lahko v družini uporabljajo vsi člani za:

  • odpravo bolečin v križu, vratu, pri glavobolu, pri sanaciji športnih poškodb…

Če želite ob sladkorni bolezni–diabetesu živeti brez bolečin v nogah, sta TENS postopek in naprava prava izbira. Učinkovito TENS napravo dobite TUKAJ.