IN KAJ SEDAJ

NI KONEC SVETA

Ko so me prepričevali, da bo sladkorna bolezen – diabetes moja življenjska sopotnica brez možnosti ločitve, sem pomislil: »Saj to ni res! Zakaj prav jaz?« V mojih očeh so sladkorno imeli le starejši ljudje in še to tisti, ki so bili debelejši. Čas pa naredi svoje. Kmalu sem spoznal, da jo ima veliko ljudi, ki so videti povsem normalno in počnejo povsem vsakodnevne stvari. Ljudje hodijo v službe, imajo družine, se ukvarjajo s športom, dopustujejo, hodijo na zabave … pa tudi debeli niso vsi. Ob prebiranju, da nas je na svetu več kot 400 milijonov in da to število hitro narašča, sem prišel do spoznanja, da bolezen ni tako tragična, kot je bilo videti na začetku.

 ZAKAJ PRAV JAZ?

V strokovnih knjigah piše: »Noben bolnik z bolezenskim tipom I ali II ni kriv za svoj diabetes, ker je zasnova za oba tipa podedovana. V družini je pogosto zbolevanje pri tipu II, pri tipu I pa redko. Mnogokrat se bolezen odkrije po vročinskih boleznih ali psihičnih stresih. Ne eno niti drugo ni krivo za bolezen, temveč je samo sprožilni dejavnik, ki razkrije bolezen. Ta bi se sicer pokazala ob drugi priložnosti. Vrsta hrane, ki ste jo uživali pred boleznijo, ni vzrok za nastali diabetes. Sladkarije ne povzročijo sladkorne bolezni. Način prehrane, ki vpliva na debelost (preveč zaužite hrane, premastna, preveč sladkorja, premalo vlaknin, alkohol) lahko pospeši nastanek diabetesa tipa II.«

Zato se ne ukvarjajte preveč s tem vprašanjem in se raje lotite reševanja problema, in sicer kaj sem že in kaj še moram narediti za svoje zdravje.

 SAJ INSULINSKA ČRPALKA VSE OPRAVI SAMA!

Veliko se že uporabljajo inzulinske črpalke, ki jih priklopimo na telo in potem vse opravijo same, da bolnik živi zdravo življenje brez problemov. Vendar ni tako. Še vedno moramo črpalki posredovati določene podatke, da opravi svojo nalogo.

Dokler črpalka ne bo znala vsega sama (vedno dovajati toliko inzulina kot ga telo v tistem trenutku potrebuje), bo treba sladkorno bolezen- diabetes še vedno vzeti v svoje roke. Tudi če uporabljate črpalko, morate skrbeti za svoje zdravje.

VAM NISO VŠEČ OMEJITVE, KAJ SMETE IN ČESAR NE PRI SLADKORNI BOLEZNI – DIABETESU?

Sladkorna bolezen oz. diabetes v začetni fazi ne boli, bolijo posledice nezdravega življenja, kar je dobro in slabo. Dobro pri sladkorni bolezni je to, da ne boli in nas ne ovira pri vsakdanjem delu, zato se lahko v veliki meri posvetimo aktivnostim v šoli, službi, družini, športu … Slabo pri tem, da ni bolečine, pa je, da nas to hitro vodi v premajhno skrb za bolezen in lahko izredno hitro čutimo negativne posledice (oči, živčevje, odpoved organov …).

MORAŠ RES VSAKOMUR POVEDATI, DA IMAŠ SLADKORNO BOLEZEN –DIABETES?

V tistih časih in tudi še sedaj učijo, da je treba okolico seznaniti s svojo boleznijo. Predvsem so tu mišljeni družina, prijatelji in sodelavci. V primeru težav, predvsem hipoglikemije, bi ti lahko hitro pomagali. Družina, sodelavci in najožji prijatelji so seveda vedeli za bolezen (saj sem bil nekaj časa na bolniškem dopustu). Je pa res, da ljudi tvoje težave ne zanimajo preveč, saj vsak v tebi išče predvsem človeka, sodelavca, prijatelja, s katerim bo doživljal zanimive trenutke. Hitro sem spoznal, da je bolje, če o teh stvarem preveč ne govorim, tako da je tudi okolica počasi pozabila na to. Takšen pristop mi daje dobre rezultate, saj sem v službi lahko sprejemal nove naloge z različnimi obremenitvami. Prijatelji in znanci pa te imajo tako raje, če se obnašaš, kot da si zdrav. Tako že dolgo nikomur več ne govorim o bolezni, ob menjavi službe pa sem to tudi »pozabil« povedati. Je pa res, da takšno življenje zahteva več dela v ozadju (meritve, psihično zdravje, razsodnost …). V podzavesti se moraš zavedati nevarnosti (v mojem primeru hipoglikemije), zato so v mojih žepih vedno bonboni ali energijski-glukozni geli.

KAJ, ČE BI VAM NEKDO REKEL, DA S SLADKORNO – DIABETESOM NI TEŽAV, ČE SI NA DAN ZANJO VZAMETE LE 10 MINUT ČASA?

Teh 10 minut je velikokrat poglavitna razlika med izgubo, ohranitvijo ali izboljšanjem zdravja. Skrivnost uspeha namreč temelji samo na upoštevanju osnovnih pravil. Ni pomembno, ali imamo tip bolezni 1 ali 2. Svetovno uspešni ljudje s sladkorno boleznijo vsakodnevno dajejo pozornost na  stvari opisane v nadaljevanju!

Ko sem prebral v knjigah »le 10 minut na dan« za zdravje, sem si rekel: »Pa kaj še, nakladajo …«

Nato se je začelo. Klikni na KAKO ŽIVETI Z NJO?