In kaj sedaj, ko imam sladkorno bolezen – diabetes?

Ni konec sveta

Ko so me prepričevali, da bo sladkorna bolezen – diabetes moja življenjska sopotnica brez možnosti ločitve, sem pomislil: »Saj to ni res! Zakaj prav jaz?« V mojih očeh so sladkorno imeli le starejši ljudje in še to tisti, ki so bili debelejši. Čas pa naredi svoje. Kmalu sem spoznal, da jo ima veliko ljudi, ki so videti povsem normalno in počnejo povsem vsakodnevne stvari. Ljudje hodijo v službe, imajo družine, se ukvarjajo s športom, dopustujejo, hodijo na zabave … pa tudi ¨močne postave¨ niso vsi. Ob prebiranju, da nas je na svetu več kot 400 milijonov in da to število hitro narašča, sem prišel do spoznanja, da bolezen ni tako tragična, kot je bilo videti na začetku.

 

Sladkorna bolezen-diabetes ni konec sveta

Slika: Sladkorna bolezen ni konec sveta.

Zakaj prav jaz?

V strokovnih knjigah piše: »Noben sladkorni bolnik z bolezenskim tipom I ali II ni kriv za svoj diabetes, ker je zasnova za oba tipa podedovana. V družini je pogosto zbolevanje pri tipu II, pri tipu I pa redko. Mnogokrat se bolezen odkrije po vročinskih boleznih ali psihičnih stresih. Ne eno niti drugo ni krivo za bolezen, temveč je samo sprožilni dejavnik, ki razkrije bolezen. Ta bi se sicer pokazala ob drugi priložnosti. Vrsta hrane, ki ste jo uživali pred boleznijo, ni vzrok za nastali diabetes. Sladkarije ne povzročijo sladkorne bolezni. Način prehrane, ki vpliva na debelost (preveč zaužite hrane, premastna, preveč sladkorja, premalo vlaknin, alkohol) lahko pospeši nastanek diabetesa tipa II. Je pa sladkorni bolnik odgovoren za svoje zdravo življenje in s tem na zmanjšanje možnosti za prenos bolezni na svoje otroke.« Zato se ne ukvarjajte preveč s tem vprašanjem in se raje lotite reševanja problema, in sicer kaj sem že in kaj še moram narediti za svoje zdravje.

 

Sladkorna bolezen-diabetes nas pogosto odrine v samoto

Slika: Zakaj prav jaz, vprašanje sladkornih bolnikov?

Saj inzulinska črpalka opravi vse sama

Dandanes se vse pogosteje uporablja inzulinska črpalka (predvsem pri otrocih), ki jo priklopimo na telo in potem vse opravi sama, da bolnik živi zdravo življenje brez problemov. Vendar ni tako. Še vedno moramo črpalki posredovati določene podatke, da opravi svojo nalogo. Dokler črpalka ne bo znala vsega sama (zaprta zanka), bo treba sladkorno bolezen oz. diabetes še vedno vzeti v svoje roke. Tudi če uporabljate črpalko, morate skrbeti za svoje zdravje.

 

Sladkorna bolezen-diabetes in inzulinska črpalka

Slika: Inzulinska črpalka ne reši vseh problemov

Vam niso všeč omejitve, kaj smete in česar ne pri sladkorni bolezni - diabetesu?

Sladkorna bolezen – diabetes v začetni fazi ne boli, bolijo posledice nezdravega življenja, kar je dobro in slabo. Dobro pri sladkorni bolezni je to, da ne boli in nas ne ovira pri vsakdanjem delu, zato se lahko v veliki meri posvetimo aktivnostim v šoli, službi, družini, športu … Slabo pri tem, da ni bolečine, pa je, da nas to hitro vodi v premajhno skrb za bolezen in lahko izredno hitro čutimo negativne posledice (oči, živčevje, odpoved organov …).

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Posledice sladkorne bolezni so lahko tragične

Moraš res vsakomur povedati, da imaš sladkorno bolezen - diabetes?

V preteklosti kot tudi danes nas učijo, da je potrebno okolico seznaniti s svojo boleznijo. Predvsem so mišljeni družina, prijatelji in sodelavci. V primeru težav, predvsem hipoglikemije bi ti lahko hitro pomagali. Družina, sodelavci in najožji prijatelji so seveda vedeli za bolezen (saj sem bil nekaj časa na bolniškem). Je pa res, da ljudi tvoje težave ne zanimajo preveč, saj vsak v tebi išče predvsem človeka, sodelavca, prijatelja, s katerim bo doživljal zanimive trenutke. Hitro sem spoznal, da je bolje, če o teh stvarem preveč ne govorim, tako da je tudi okolica počasi pozabila na to. Takšen pristop mi daje dobre rezultate, saj sem v službi lahko sprejemal nove naloge z različnimi obremenitvami. Prijatelji in znanci pa te imajo tako rajši, če se obnašaš, kot da si zdrav. Tako že dolgo nikomur več ne govorim o bolezni, tudi ob menjavi službe sem to “pozabil” povedati. Je pa res, da takšno življenje zahteva več dela v ozadju (meritve, psihično zdravje, razsodnost..) V podzavesti se moraš zavedati nevarnosti (v mojem primeru hipoglikemije), zato so moji žepi vedno polni bonbonov ali glukoznih gelov.

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Povedati vsem, da imamo sladkorno?

S sladkorno boleznijo - diabetesom ne boste imeli težav, če si na dan vzamete le 10 minut časa?

Teh 10 minut je velikokrat poglavitna razlika med izgubo, ohranitvijo ali izboljšanjem zdravja. Skrivnost uspeha namreč temelji samo na upoštevanju osnovnih pravil. Ni pomembno, ali imamo od inzulina odvisno sladkorno bolezen (tip 1)  ali tip 2. Uspešni ljudje s sladkorno boleznijo vsakodnevno dajejo velik pomen opravilu v teh desetih minutah. Ko sem prebral v knjigah, le 10 minut na dan za zdravje, sem si rekel: »Pa kaj še, nakladajo.« Nato se je začelo.

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: 10 minut na dan za zdravje!