Preprečimo nastanek sladkorne bolezni. Sladkorna bolezen-diabetes.

Kako lahko preprečimo nastanek sladkorne bolezni – diabetesa?

Veliko knjig sem prebral na to temo, preizkusil sem različno hrano, učil sem se meditirati in iskati notranje ravnotežje. Želel sem postati »človek v ravnotežju«. Strokovnjaki pravijo, da le takšen človek lahko premaga sladkorno bolezen. Še danes prisegam na takšen način življenja ter enačim vpliv materialnega in duhovnega sveta na kakovost svojega življenja.

Pa zakaj sem dobil sladkorno bolezen diabetes?

Velikokrat iščem vzroke za nastanek svoje sladkorne in ugotavljam, da imajo zdravniki prav. Spomnim se, kaj sem takrat delal in kako sem razmišljal:

 • Zelo rad sem živel, zato sem bil kronično nenaspan. Nisem potreboval postelje, dovolj je bilo, če sem se naslonil na vrata in »oddelal« nekaj minut. Potem pa spet v življenje.
 • Redni manjši obroki so bili izjema. To so bili časi, ko smo vsi hujšali in oblikovali naša telesa. Tako je bilo normalno, da sem preskakoval obroke. Zvečer pa nisem več zdržal in sem »zmazal« hrano za celoten dan in še več.
 • Psihični napori in redni stres so bili stalnica v mojem takratnem življenju. Le kdo bi takrat mislil na to. »Gremo, do konca in naprej,« sem rad rekel.

Zato lahko rečem, da imajo zdravniki prav. Veliko raziskav, analiz in preizkusov so naredili. Na osnovi praktičnih dolgoletnih izkušenj, ko spremljajo posamezne bolnike s simptomi nihanja krvnega sladkorja (hipoglikemije), že vedo, kaj koristi. Za preprečevanje sladkorne bolezni – diabetesa je vredno upoštevati njihove nasvete.

»Mlad/-a sem, kaj naj naredim, da ne zbolim za sladkorno boleznijo?«

Takšno vprašanje sem slišal velikokrat od mladine. Zdravje bolj zanima predvsem punce, saj je povezano tudi z materinstvom. Mladi se zelo bojijo za svoje zdravje in zdravje otrok. Vedno predlagam, da poslušajo nasvete zdravnikov.

Zakaj naj poslušam zdravniške nasvete?

Sladkorna bolezen je po mnenju strokovnjakov dosegla razsežnost epidemije. V zadnjih 30. letih se je število sladkornih bolnikov podvojilo in nenehno narašča. Napoveduje se, da jih bo do leta 2030 več kot 430 milijonov. Predvidevajo, da bo do tega leta imelo sladko bolezen diabetes okoli 9 % prebivalcev Slovenije. Strokovnjaki pa ocenjujejo, da pri nas skoraj polovica sladkornih bolnikov še ni odkritih. Torej ljudje sploh ne vedo, da jo imajo. Posledice, ki jih lahko prinese sladkorna bolezen diabetes, so:

 • do 15 let krajša življenjska doba,
 • bolezni živčevja,
 • koronarna srčna obolenja, ledvice, jetra …,
 • izguba vida,
 • izguba okončin, predvsem prstov in nog.

Zaradi tega medicina veliko stavi na preprečevanje nastanka sladkorne bolezni – diabetesa.

Kako lahko preprečimo nastanek sladkorne boleznidiabetesa?

 • Zbolijo tudi otroci včasih je veljalo, da za diabetes tipa 2 zbolijo predvsem starejši. Danes pa zaradi nezdravega življenja zbolijo že tudi otroci.

 • Začeti že v otroštvu preprečevati nastanek sladkorne bolezni – diabetesa je treba že v otroštvu. Ti ukrepi vsebujejo povečano telesno aktivnost, izgubo telesne teže ter z vitamini in minerali bogato prehrano.

 • Ukrepi za zmanjševanje nevarnosti za razvoj sladkorne boleznidiabetesa so vedno bolj pomembni. Pomembno je, da jih pričnemo izvajati že v rani mladosti.

Preberite, razmislite in ukrepajte ob nasvetih, kako po naravni poti uravnati krvni sladkor in preprečiti pojav sladkorne bolezni – diabetesa:

 • Izogibajte se enostavnim ogljikovim hidratom (živila, ki hitro dvignejo krvni sladkor).
 • Veliko se gibajte, pijte tekočino in trošite energijo.
 • Ohranjajte zdravo telesno težo. Prekomerna telesna teža močno povečuje možnost za sladkorno bolezendiabetes. Uživajte hrano z vlakninami (kosmiči, oreščki, stročnice, zelenjava, nekatero sadje).
 • Preventivno si merite krvni sladkor. Pogosto se namreč dogaja, da imajo ljudje leta previsok krvni sladkor, pa tega niti ne vedo, dokler ni naenkrat vse narobe. Zato spada merilec krvnega sladkorja v vsako družino.
 • V telo vnašajte dovolj kroma, magnezija in cimeta. Krom in magnezij preprečujeta nihanje sladkorja. Krom najdete v živilih, kot so paradižnik, oreščki, brokoli. Magnezij najdete v špinači, arašidih, avokadu ... Cimet tudi uravnava nihanje sladkorja in vsebuje veliko antioksidantov (še posebej cejlonski cimet). 
 • Zaradi močnega porasta nosečniške sladkorne boleznidiabetesa, ki lahko povzroči velike zaplete v nosečnosti, je treba upoštevati nasvete in uživati hrano, ki vsebuje zgoraj opisane sestavine.

Spletna stran sladkorNAkratko daje dovolj informacij o sladkorni bolezni, o postopkih za zmanjšanje možnosti nastanka, kako živeti z njo in katera sredstva pri tem uporabljati. Cilj je, da ljudje dobijo praktično uporabne informacije in pripomočke na enem mestu, da ne iščejo okrog, kaj bi bilo za njihovo sladkorno bolezendiabetes najprimernejše. Rešitve in izdelki, ki jih predstavljamo, so se v praksi pokazali kot zelo učinkoviti so pripomočki, ki pomagajo. TUKAJ.