Sladkorna bolezen-diabetes in beljakovine v prahu

Kako lahko z beljakovinami v prahu znižamo krvni sladkor?

Si tudi vi včasih rečete: »Dovolj imam tega, kaj, kako in koliko moram jesti pri svoji sladkorni bolezni. Vseeno mi je že za sladkorno bolezen. Jedel in pil bom, kar mi je všeč, zdravje pa bo, kakršno pač bo.« Pogosto se bolnik zaradi tega v trenutku popolnoma zapusti, posledice visokega krvnega sladkorja pa rešuje čez nekaj dni, ko ga »jeza« mine. Sladkorni bolniki imamo velikokrat dovolj teh »pametnih« nasvetov: jejte zdravo, uravnoteženo (z nizkim glikemičnim indeksom), svežo in doma pridelano hrano. Življenje nam tega velikokrat ne omogoča, ker se moramo boriti za preživetje (moramo hoditi v službe, potovati, velikokrat nimamo redne prehrane in hrane ne moremo vedno izbirati po želji). Pogosto nam je na voljo hrana z veliko ogljikovimi hidrati: krompir na tisoč načinov, testenine oz. špageti s paradižnikovo omako, pica, koruzni žganci …

Ko sladkorni bolniki jemo takšno hrano, že v ustih začutimo, da se nam močno viša krvni sladkor in da bodo spet težave.

Naj ponovimo, kaj pravijo strokovnjaki o prehrani za sladkorne bolnike diabetike.

»Na osnovi praktičnih izkušenj in rezultatov študij se je kot odlična kombinacija, ki ugodno vpliva na telesno težo in višino krvnega sladkorja, izkazala kombinacija zadostne količine beljakovin (meso, sejtan, ribe …) in počasi prebavljivih ogljikovih hidratov (zelenjava, stročnice in nekatero sadje). Beljakovine nas nasitijo, krvni sladkor pa zvišujejo zelo malo.«

Kako lahko beljakovine proteini v prahu koristijo sladkornim bolnikom diabetikom?

Beljakovine v prahu imenujemo tudi proteini. Najpogosteje jih uporabljajo športniki in tisti ljudje, ki imajo veliko telesno težo ter bi radi shujšali s pomočjo fizične aktivnosti.

Beljakovinski dodatki so najpogosteje narejeni iz beljakovin sirotke ali mleka (živalskega izvora) in:

  • so cenovno ugodnejše,
  • niso pa primerne za ljudi, ki so alergični na mlečne izdelke.

Zadnje čase nastaja vedno več beljakovinskih dodatkov iz soje, konoplje, riža, graha (rastlinskega izvora) in so:

  • za tiste, ki zaradi zdravja ne morejo uživati sirotkine beljakovine,
  • za tiste, ki ne želijo uživati produktov živalskega izvora,
  • dražji od sirotkinih.

Prednost beljakovin v prahu je, da so težje pokvarljive, nezahtevne za transport in enostavne za uporabo. Vsebujejo manj maščob kot mesni izdelki. Beljakovine v prahu so bolj skoncentrirane, vsebujejo več beljakovin, manj kalorij, so veliko bolj nasitne in imajo nizek glikemični indeks. Za uporabo se mešajo z vodo, mlekom ali drugo hrano. Služijo lahko tudi kot nadomestek obroka.

Beljakovine v prahu so zelo primerne za sladkorne bolnike diabetike, ker:

  • imajo nizek glikemični indeks,
  • vsebujejo veliko beljakovin in malo kalorij,
  • so zelo primerne za hujšanje ob fizični aktivnosti, so enostavne za uporabo,
  • so enostavne za transport, zato jih lahko uporabljamo v različnih situacijah.

Kako naj sladkorni bolniki diabetiki uporabljamo beljakovine proteine v prahu?

Za en obrok potrebujemo približno 25 g beljakovin. Vsebino zmešamo z vodo, mlekom, jogurtom in jih zaužijemo za malico ali večerjo. Zelo dobro je, če beljakovine zmešamo z ostalo hrano iz ogljikovih hidratov (s kosmiči, krompirjem, z rižem, zelenjavo …). Takšen obrok je tudi zelo okusen ter ne dviguje hitro in preveč krvnega sladkorja (dobimo obrok po srednjem glikemičnem indeksu)

Zelo koristne so na potovanjih, kjer v nekem trenutku nimamo dovolj beljakovin (potovanje z letalom, kraji, kjer dobiš samo sadje ali ogljikove hidrate …). Tedaj jih lahko enostavno primešamo k hrani ali pa zmešamo z vodo in popijemo.

Beljakovine proteini v takšnih trenutkih zelo pomagajo, da krvni sladkor pretirano ne naraste. Uporaba je primerna za vse tipe sladkornih bolnikov, tip 1, tip 2 in prediabetes.

Kot sem že na področju »prehrana« omenil, svet se pred našimi očmi hitro spreminja in nič ni več tako, kot je bilo. Tako se spreminja tudi način prehranjevanja. Tudi sam zagovarjam zdravo, raznovrstno, doma pridelano hrano, vendar mora sladkorni bolnik večkrat poskusiti tudi nekaj novega. Ne zato, ker je novo, ampak zato, ker lahko koristi njegovemu zdravju.

Včasih sem se strinjal z bolniki, ko so glasno komentirali: »Ne, tega v prahu jaz nikoli ne bom jedel, to je navadna svinjari…« Danes se takšnemu mnenju nasmejim, gospoda pa lepo po tiho vprašam: »Ste to že poskusili? Sem slišal, da je zdravo za sladkorne bolnike.« V večini je reakcija ostra in negativna, zato je bolje, da odgovora ne napišem.

Zaradi takšnega prepričanja veliko sladkornih bolnikov izgublja bitko z boleznijo. Postajajo vedno debelejši, bolijo jih noge, slabo vidijo in cel dan ne morejo ničesar pametnega narediti. V glavnem imajo s sladkorno boleznijo same težave.

Zato je pametno včasih pogledati tudi naprej in poskusiti nekaj novega; si večkrat izmeriti krvni sladkor in sami priti do zaključka, ali je ta hrana primerna tudi za nas. Nikoli namreč ne moremo najti zaklada, če se ne odločimo, da ga bomo poiskali.

Kaj menijo zdravniki diabetologi o beljakovinah v prahu?

Vprašanje bolnice:

Sem diabetik tipa 1. Stara sem 35 let in diabetes imam že 6 let. Aktivno se ukvarjam z aerobiko in s športom. Zanima me, če lahko po vadbi spijem napitek whey proteinov iz sirotke (30 g) z 2 dcl mleka ali vode ali spijem polovično porcijo proteinov (15 g)?

Prosim Vas za nasvet, ker vem, da naj tega ne bi pili diabetiki, ker ni dobro za ledvice. Moj namen je spiti beljakovinski prašek samo po vadbi.

Odgovor diabetologa:

Posebej s športnimi pripravki za diabetike se nisem ukvarjal, ker smo to navadno bolj prepuščali kolegom pediatrom (navadno so bili napitki potrebni bolj pri otrocih). A pripravki iz sirotke so že tako ali tako koristni, posebno še za športnike in so bili na voljo že tedaj, ko ni bilo nobenih drugih »športnih« napitkov. Zato jih brez skrbi uživajte. Dodatno je koristno tudi za to, ker je tudi v primeru bolezni bolj pomembno, da nadomeščamo beljakovine (in tekočino) kot škrobna živila – telo si prej opomore in se hitreje regenerira (gotovo ste slišali o napitkih za bolne, posebno ob malignih boleznih). Glede ledvic navadno pri sladkornih bolnikih ne gre za okvaro, ki bi povzročila poraste sečnine ali kreatinina (te vrednosti so normalne), pač pa ravno za okvaro z izgubo beljakovin. Tako na začetku res svetujemo, da naj ne bi pretirano uživali mesa in beljakovin (nekateri jih res ogromno pojedo), a v primeru okvare se stališče obrne – tedaj ne smemo svetovati omejitev, pač pa zaradi izgub predlagamo normalno beljakovinsko hrano, saj s tem nadomeščamo tudi izgubljene proteine v urinu. Tako spet ni skrbi, da bi lahko naredili kaj narobe. Sploh je »super«, da ste športnica in da boste čim dlje tako aktivni!

Beljakovine proteine v prahu lahko dobite in poskusite TUKAJ.