Sladkorna bolezen-diabetes in potovanja

Kako varno potovati s sladkorno boleznijo – diabetesom?

Potovanja lahko spadajo v področje »veselje do življenja«, saj so izjemen vir pozitivne energije, navdiha, zadovoljevanja želja, učenja, iskanja sreče … za vsakogar in ne samo za sladkorne bolnike – diabetike.

Sladkorni bolniki moramo s pravilnim ravnanjem med potovanjem skrbeti, da se bolezen ne poslabša. Na potovanjih se pogosto pokaže, ali sladkorni bolniki – diabetiki razumemo, kako skrbeti za svoje zdravje. Ni pomembno, kam in kako potujemo, zelo pomembno pa je, da potujemo z veseljem oz. odgovornostjo do svojega zdravja. Zato se moramo na potovanje vedno pripraviti.

Sladkorna bolezen ima grdo lastnost: če je ne kontroliramo, nam začne delati škodo.

Zato priporočamo, da se v odvisnosti od stanja vaše sladkorne bolezni in cilja potovanja najprej posvetujete s svojim diabetologom. V osnovi pa velja, da potujemo v kraje, kjer lahko v primeru težav pričakujemo medicinsko pomoč.

Vsak tip sladkorne bolezni zahteva svoj pristop:

 • Sladkorni bolniki s predpisano dieto nimajo posebnih omejitev, skrbeti morajo za ravnotežje pri prehrani in trošenju energije (gibanju). V začetnih dnevih je smiselno povečati število meritev krvnega sladkorja, da vemo, kaj se z nami dogaja.

 • Sladkorni bolniki, ki se zdravijo s tabletami, morajo obdržati svoj ritem prehrane in fizične aktivnosti. Zaradi pretirane fizične aktivnosti se lahko pojavi tudi hipoglikemija (nizko stanje krvnega sladkorja). Večkrat je treba meriti višino krvnega sladkorja.

 • Sladkorni bolniki, ki se zdravijo z inzulinom, imajo več možnosti za ukrepanje. Krmariti morajo med količino hrane, fizično aktivnostjo, količino inzulina in adrenalinom, ki nam na potovanjih nepričakovano dviguje sladkor. Večkrat je treba meriti višino krvnega sladkorja.

Veliko težav nam lahko povzročijo daljša potovanja, ko se nam dan podaljša ali skrajša. Zamenjajo se nam lahko tudi letni časi. Če letimo preko Atlantika na zahod, se nam dan podaljša in je treba dodati inzulin. Pri daljših potovanjih z letalom je treba večkrat meriti krvni sladkor, saj se nam zaradi sedenja in hrane sladkor pogosto zelo poveča. Z dodajanjem kratkega inzulina moramo sladkor stabilizirati. Na daljših potovanjih zaradi višjih ali nižjih temperatur, nervoze, utrujenosti … izgubimo občutek za padec sladkorja (hipoglikemija), zato moramo vedno imeti v žepu nekaj zelo sladkega.

Kako zaščititi inzulin pred pregretjem in zmrzaljo?

Inzulin izgubi svojo uporabno vrednost, če se pregreje nad 30 °C ali zmrzne. Zato je na potovanjih pomembno, da pazimo nanj. Najteže je poleti, ko želimo nekaj dni bivati na področjih, kjer ni hlajenja. Pri hlajenje inzulina uporabljamo: 

 • Hladilnik – 12 in 220V zelo dobro hladi v avtu in tudi drugod (soba, kamp …, kjer imamo elektriko).
Sladkorna bolezen-diabetes, hlajenje inzulina
Slika: Hladilnik v avtu dobro ščiti inzulin.
 • Torbica za hlajenje inzulina s hladilnim vložkom je dobra za enodnevne izlete.

 • Hladilno torbico z gelom (gel namočimo v vodo) uporabljamo za potovanja do 3 dni, kjer ni možnosti dodatnega hlajenja.
Sladkorna bolezen-diabetes. Torbica za hlajenje inzulina. bolezen-diabetes.Torbica za hlajenje inzulina.
Slika: Torbica s hladilnim gelom
Sladkorna bolezen-diabetes in hlajenje inzulina.
Slika: Torbica s hlajenjem na vodo.
 • Mini akumulatorski hladilnik hladi in meri temperaturo. Dovolj je zmogljiv, da zdrži 24 ur.

 • Hladilni bidon za inzulin zelo dobro ohranja nizko temperaturo in ščiti inzulin pred mehanskimi poškodbami.

Sladkorna bolezen-diabetes, hladilnik za hlajenje inzulina
Slika: Mini hladilnik zdrži več kot 24 ur.
Sladkorna bolezen-diabetes, bidon za inzulin
Slika: Bidon s hladilnim sredstvom ščiti inzulin.

Spletna stran sladkorNAkratko zagovarja aktivno preživljanje prostega časa sladkornih bolnikov, zato vedno spodbujamo aktivnosti (plavanje, tek, planinarjenje …) in če je le možno v družbi. Tudi sam želim biti na dopustu v družbi in plavati na večje razdalje. Zaradi varnosti pred padcem sladkorja (hipoglikemijo) si v kopalke ali tekaške hlače vedno zataknem glukozne gele, ki mi nudijo svobodo in varnost.

 

Slika: Glukozni geli varujejo pred hipoglikemijo.

Kaj naj vsebuje dopustniška lekarna sladkornega bolnika – diabetika?

Vsebuje naj:

 • merilec krvnega sladkorja – glukoze, lističe, lancete,
 • torbico za hlajenje inzulina, če potujete poleti in stran od hladilnika,
 • inzulin ali tablete, igle,
 • komplet prve pomoči (zavoji, obliži, škarje …),
 • zdravila, ki ji redno uporabljate,
 • zdravilo proti driski, žuželkam, vročini, bolečinam,
 • kremo za sončenje,
 • kreme za suho kožo,
 • glukozne gele ali tablete za primer hipoglikemije,
 • izkaznico sladkornega bolnika, napisano v jeziku, ki ga ljudje, kamor potujete, razumejo.

Vedno svetuje popolno vključenost sladkornega bolnika – diabetika v vse aktivnosti sodobnega življenja. Je pa treba razmišljati nekoliko vnaprej. Z našimi nasveti ste lahko vedno v gibanju TUKAJ.