KAKO VARNO POTOVATI S SLADKORNO BOLEZNIJO – DIABETESOM?

Potovanja lahko spadajo v področje »veselje do življenja«, saj so izjemen vir pozitivne energije, navdiha, zadovoljevanja želja, učenja, iskanja sreče … za vsakogar in ne samo za sladkorne bolnike – diabetike.

Sladkorni bolniki moramo s pravilnim ravnanjem med potovanjem skrbeti, da se bolezen ne poslabša. Na potovanjih se pogosto pokaže, ali sladkorni bolniki – diabetiki razumemo, kako skrbeti za svoje zdravje. Ni pomembno, kam in kako potujemo, zelo pomembno pa je, da potujemo z veseljem oz. odgovornostjo do svojega zdravja. Zato se moramo na potovanje vedno pripraviti. Sladkorna bolezen ima namreč grdo lastnost da, če je ne kontroliramo, začne škoditi našemu zdravju. Zato priporočamo, da se v odvisnosti od stanja vaše sladkorne bolezni in cilja potovanja najprej posvetujete s svojim diabetologom. V osnovi pa velja, da potujemo v kraje, kjer lahko v primeru težav pričakujemo medicinsko pomoč.

Vsak tip sladkorne bolezni zahteva svoj pristop

 • Sladkorni bolniki s predpisano dieto nimajo posebnih omejitev, skrbeti morajo za ravnotežje pri prehrani in trošenju energije (gibanju). V začetnih dnevih je smiselno povečati število meritev krvnega sladkorja, da vemo kako se prilagajamo novemo okolju.
 • Sladkorni bolniki, ki se zdravijo s tabletami, morajo obdržati svoj ritem prehrane in fizične aktivnosti. Zaradi pretirane fizične aktivnosti se lahko pojavi tudi hipoglikemija (nizko stanje krvnega sladkorja). Večkrat je treba meriti višino krvnega sladkorja.
 • Sladkorni bolniki, ki se zdravijo z inzulinom, imajo več možnosti za ukrepanje. Krmariti morajo med količino hrane, fizično aktivnostjo, količino inzulina in adrenalinom, ki nam na potovanjih nepričakovano dviguje sladkor. Večkrat je treba meriti višino krvnega sladkorja.

Veliko težav nam lahko povzročijo daljša potovanja, ko se nam dan podaljša ali skrajša. Zamenjajo se nam lahko tudi letni časi. Če letimo preko Atlantika na zahod, se nam dan podaljša in je treba dodati inzulin. Pri daljših potovanjih z letalom je treba večkrat meriti krvni sladkor, saj se nam zaradi sedenja in neprimerne hrane, sladkor pogosto zelo poveča. Z dodajanjem kratkega inzulina moramo sladkor stabilizirati.

Na daljših potovanjih zaradi višjih ali nižjih temperatur, nervoze, utrujenosti … izgubimo občutek za padec sladkorja (hipoglikemija). Zato moramo vedno imeti ob sebi nekaj zelo sladkega in merilec krvnega sladkorja s katerim si lahko hitro in enostavno izmerimo krvni sladkor.

Kako zaščitimo inzulin pred pregretjem in zmrzaljo?

Inzulin izgubi svojo uporabno vrednost, če se pregreje nad 30 °C ali zmrzne. Zato je na potovanjih pomembno, da pazimo nanj. Najteže je poleti, ko želimo nekaj dni bivati na področjih, kjer ni hlajenja. Na osnovi izkušenj hlajenje inzulina izvajamo na naslednje načine:

 • Mini hladilnik – 12 V in 220 V zelo dobro hladi v avtu in tudi drugod (soba, kamp …, kjer imamo elektriko).

 

 

 • Torbica za hlajenje inzulina s hladilnim vložkom je dobra za enodnevne izlete.

 

 

 

 • Hladilno torbico z gelom (gel namočimo v vodo), uporabljamo za potovanja do 2 dni, kjer ni možnosti dodatnega hlajenja. Poglejte si video. Torbico lahko dobite TUKAJ.

 

 

 

 • Mini akumulatorski hladilnik hladi in meri temperaturo. Dovolj je zmogljiv, da zdrži 24 ur.

 

 

 

 • Hladilni bidon za inzulin zelo dobro ohranja nizko temperaturo in ščiti inzulin pred mehanskimi poškodbami (za planince..)

 

 

Spletna stran sladkorNAkratko zagovarja aktivno preživljanje prostega časa sladkornih bolnikov, zato vedno spodbujamo aktivnosti (plavanje, tek, planinarjenje …) in če je le možno v družbi. Tudi sam želim biti na dopustu v družbi in plavati, teči, biti fizično aktiven… Zaradi varnosti pred padcem sladkorja (hipoglikemijo) si v kopalke, Energijski geli za sladkorne bolniketekaške ali planinske hlače vedno zataknem energijske-glukozne gele. Za sladkorne bolnike na tabletah ali inzulinu morajo energijski- glukozni geli vedno biti z nami na dosegu roke TUKAJ.

 

Kaj naj vsebuje dopustniška lekarna za sladkornega bolnika – diabetika?

 • merilec krvnega sladkorja-glukoze,merilne lističe, lancete,
 • torbico za hlajenje inzulina, če potujete poleti in stran od hladilnika,
 • inzulin ali tablete, igle,
 • komplet prve pomoči (zavoji, obliži, škarje …),
 • zdravila, ki ji redno uporabljate,
 • zdravilo proti driski, žuželkam, vročini, bolečinam,
 • kremo za sončenje,
 • kreme za suho kožo,
 • glukozne gele ali tablete za primer hipoglikemije,
 • izkaznico sladkornega bolnika, napisano v jeziku, ki ga ljudje kamor potujete razumejo.

Vedno svetuje popolno vključenost sladkornega bolnika – diabetika v vse aktivnosti sodobnega življenja. Z našimi nasveti ste lahko vedno v gibanju.

Potovanja ne glede na to kam, za koliko časa, s kom in čim gremo, zahtevajo od nas telesne in psihične napore. Dobra pripravljenost nam lahko potovanje spremeni v čudovito pozitivno doživetje. Zato izkoristimo znanje strokovnjakov TUKAJ.