Sladkorna bolezen-diabetes. Načini meritev krvnega sladkorja-glukoze

Načini meritev krvnega sladkorja – glukoze

Vsakodnevna meritev višine krvnega sladkorja – glukoze v krvi predstavlja za veliko sladkornih bolnikov – diabetikov veliko, predvsem psihično obremenitev (enostavno ne želijo tega početi). Vendar je nujna, če želimo spremljati gibanje ravni glukoze in si s tem pomagati, da dosežemo “zdravo” višino krvnega sladkorja in s tem dober način življenja.

Kaj je glukoza ali krvni sladkor?

Glukoza ali krvni sladkor je eden najpomembnejših virov energije v organizmu. Hrana, ki jo zaužijemo, se v telesu razgradi do sestavin, ki preidejo v kri. Škrob in sladkor se razgradita do glukoze oziroma sladkorja v krvi.

Načini meritev krvnega sladkorja – glukoze

Tehnologija danes hitro napreduje in vsak dan prihajajo nove rešitve. V glavnem se danes uporablja:

 • Merilec krvnega sladkorja, ki za meritve potrebuje kapljico krvi. (slika 1)

 • Novejši sistemi, ki uporabljajo metodo merjenja ravni glukoze v medcelični tekočini. Pri tem sistemu gre za kontinuirano meritev in ni potrebno vsakokratno »pikanje« ter odvzem kapljice krvi. Gre za velik napredek, ki omogoča veliko svobodo sladkornemu bolniku.(Slika2)

Meritve krvnega sladkorja-glukoze
Slika 1: Meritve z odvzemom krvi.
Meritve krvnega sladkorja-glukoze
Slika 2: Meritev brez krvi.

Kako si izmerimo krvni sladkor –  glukozo z odvzemom kapljice krvi?

Krvni sladkor ali glukozo si izmerimo z merilcem glukoze – glukometrom. Pomembno je, da si merilnik glukoze v krvi nabavijo sladkorni bolniki tipa 2, in tako spremljajo morebitna poslabšanja sladkorne bolezni ter pravočasno in ustrezno ukrepajo. Zelo se priporoča nakup merilcev že v fazi povišanega krvnega sladkorja (prediabetesu). Zaradi porasta sladkorne bolezni že pri otrocih, zdravniki svetujejo, da imama vsaka družina doma merilec in si vsaj enkrat na teden vsi člani izmerijo krvni sladkor. Rezultat meritev je odvisen od pravilne uporabe merilnika, kakovosti testnih trakov (rok uporabe, pravilno shranjevanje), kakovosti merilnika, ki zajema natančnost in preciznost merilnika.

Kako poteka merjenje krvnega sladkorja – glukoze?

Preden sladkorni bolnik začne uporabljati merilnik glukoze v krvi, je potrebno, da mu strokovni delavec pokaže in razloži  kako naj meritve izvede. Za uporabnika je pomembno, da pozna:

 • pripravo merilca (kako deluje, nastavitev, rezultati v mmol/L ali drugih enotah, kako se pravilno vstavi testni listič…),
 • pravilno uporabo testnih lističev (način namestitve, kje se nanese kapljica krvi…)
 • uporabo lancet in sprožilne naprave za odvzem kapljice krvi,
 • mesto za odvzem krvi ( na blazinicah prstov obeh rok je treba najti primerna vbodna mesta, pri čemer je treba paziti na higieno rok)

Izvedba meritve. Bolnik si pred izvedbo meritve umije roke s toplo vodo in z milom ter jih dobro osuši, da vlaga na koži ne bi vplivali na meritev. Sledi vbod v prst, nanašanje krvi na testni listič in na merilcu odčitanje izmerjene koncentracije glukoze v krvi. Uporabnik nato odloži porabljeno lanceto in odpadne testne lističe ter vpiše izmerjeno koncentracijo glukoze v krvi v dnevnik samokontrole.

Kontinuirana meritev kjer ni potrebno  odvzeti kapljice krvi (slika 2).

Zadnja leta se pojavljajo aparati za enostavno neprekinjeno spremljanje glukoze. Aparati omogočajo neprekinjeno spremljanje vrednosti glukoze na neboleč način – brez odvzemanja kapljice krvi. Uporaba sistema je zelo enostavna. Brezstično odčitavanje senzorja, ki je nameščen na koži, v trenutku pokaže vrednosti višine krvnega sladkorja-glukoze.

Kako merilec deluje?

Merilec (sistem) je sestavljen iz:

 • senzorja, ki se namesti na zadnjo stran nadlahti,
 • in ročnega čitalnika (skenerja)

Senzor vsako minuto izmeri raven glukoze v v medcelični tekočini. Z ročnim čitalnikom odčitamo vrednosti s senzorja, ki traja le nekaj sekund namesto „pikanja“ v prst.

Prednosti merilca – sistema:

 • praktičnost, majhen senzor samodejno meri in stalno shranjuje dnevne in nočne vrednosti glukoze,
 • diskretnost, odčitki glukoze z nebolečim optičnim branjem tudi skozi oblačila,
 • preprost za uporabo. Zasnovan je tako, da je vodoodporen in se lahko uporablja med kopanjem, tuširanjem, plavanjem in vadbo.
 • pameten in povezljiv je z drugimi napravami.

 

 

 

Zakaj je potrebno voditi dnevnik meritev- samokontrole?

Ob merjenju glukoze v krvi je potrebno in smiselno pisati dnevnik in zabeležit vrednosti. Čeprav merilniki višine krvi –  glukoze v krvi shranjujejo določeno število rezultatov, ima dnevnik samokontrole še druge prednosti:

 • preglednost rezultatov meritev na daljše obdobje,
 • lahko si zabeležimo spremljajoče dogodke (načine zdravljenja, vrsto prehrane, fizično aktivnost), ki so vplivali na raven glukoze v krvi,
 • dnevnik je v pomoč tudi zdravniku pri odločitvah o spremembah zdravljenja in oceni bolnikove sposobnosti odločanja in pravilnega ukrepanja.

Sladkorni bolnik – diabetik naj merilec  izbere na osnovi svojih potreb in naj se pred nakupom vpraša :

 • kako pogosto si bo meril krvni sladkor, 
 • si bo meri doma ali v službi,
 • ali veliko potuje in menjuje kraje, časovne pasove, in letne čase,
 • je fizično zelo aktiven in mora v vsakem trenutku nadzirat višino krvnega sladkorja…

Vsakim  potrebam se lahko izbere primeren merilec TUKAJ.