OBSEG TREBUHA IN SLADKORNA BOLEZEN-DIABETES

Tokrat bomo predstavili problematiko čezmerne telesne teže, ki se kaže v povečanem obsegu trebuha. Pogosto se previsoka telesna teža izračuna z indeksom telesne mase (ITM), ki predstavlja razmerje med telesno višino in telesno težo. Čezmerno telesno težo imamo, če indeks presega 26 in govorimo o debelosti če presega 30. Stroka je ugotovila, da ITM ne prikaže realne nevarnosti za zdravje sladkornega bolnika-diabetika. Saj športniki, ki gradijo na moči hitro presežejo ITM 28 zaradi teže povečane mišične mase. Dejansko pa sploh niso pretežki, ker mišice tehtajo več kot maščoba.

Ali meter pokaže bolje?

Obseg trebuha, merjen v višini pasu pove več. Saj bolje prikazuje tveganje za zdravje zaradi prevelike količine maščobe v predelu trebuha. Nabiranje maščobe v trebušni votlini je zelo škodljivo. Saj se začne maščobno tkivo nabirati tudi v jetrih in trebušni slinavki, kar vpliva na zmanjšano možnost izločanja inzulina.

Torej upoštevajmo: vitek trebuh-malo tveganja za sladkorno bolezen diabetes in in srčnožilni sistem.

Za ženske je idealen obseg trebuha manj kot 80 centimetrov, pri moških lahko znaša do 94 centimetrov.

Kako izvajamo meritve obsega trebuha?

Meritve izvajamo zjutraj še pred zajtrkom. Postavimo se pred ogledalo, zravnamo, rahlo izdihnemo in v višini popka izmerimo obseg trebuha.

Če ugotovimo, da imamo povečani obseg trebuha, lahko z redno fizično aktivnostjo in primerno prehrano tveganje za zdravje zelo zmanjšamo.

Priporočamo: Sredstva, ki uspešno pomagajo pri nižanju telesne teže TUKAJ.