STRES, SPOMIN, KONCENTRACIJA IN NESPEČNOST PRI SLADKORNI  BOLEZNI-DIABETESU

Stres in sladkorna bolezen – diabetes

Stres razumemo kot odziv telesa na spremembe in je način, kako se spopasti z življenskimi težavami. Stres je lahko normalna in koristna Stres viša krvni sladkorreakcija telesa, saj nam omogoča, da aktiviramo svoja čutila z vznemirjenostjo in pričakovanjem pred pomembnim dogodkom in nam daje motivacijo. A ni vedno tako.

Stres je pri sladkornih bolnikih lahko škodljiv, ker viša krvni sladkor in povzroča spremembe na vseh organih in celicah. Predvsem to velja kadar gre za dolgotrajen in močan stres.

Znaki pretiranega stresa so lahko:

 • Tesnoba,
 • Pretirana čustvenost,
 • Razdražljivost,
 • Visok krvni sladkor.

Pri sladkornih bolnikih stres večinoma povzroči porast krvnega sladkorja. Raziskave se izvajajo tudi v smeri iskanja vzrokov za nastanek sladkorne bolezni, kjer naj bi stres bil pomemben dejavnik.

Kako stres vpliva na vaš krvni sladkor, lahko ugotovite z nekaj meritvami krvnega sladkorja.

Kako premagamo stres pri sladkorni bolezni?

 • Najpomembneje je, da postanemo človek v ravnotežju (v življenju je vse pomembno in nič ni nepomembno-vse stvari vplivajo na nas),
 • Pomembno je, da najdemo veselje do življenja,
 • Redno si merimo krvni sladkor,
 • Odgovorno se prehranjujmo,
 • Bodimo fizično aktivni.

Priporočamo: Naravno sredstvo, ki znižuje stres in niža krvni sladkor je TUKAJ.

 Ste pozabljivi, nezbrani in si težko zapomnite določene podatke-informacije?

Pri sladkorni bolezni-diabetesu je nevarnost, da nam zaradi motenj v prekrvavitvi možganov začne spomin in koncentracija pešati že veliko prezgodaj. Razenj sladkorne bolezni-diabetesa na spomin negativno vplivajo tudi alkohol, kajenje, premalo fizične aktivnosti, stres in neprimerna prehrana.

Kaj pravi stroka?

Težave s koncentracijo in spominom postajajo vse večji problem sodobne družbe. Zadnja leta se predpisovanje zdravil močno povečuje. Se pa postavlja vprašanje, ali so težave s koncentracijo dejansko bolezen, ki potrebuje zdravljenje z zdravili, ali pa so le posledica sodobnega načina življenja.

Nekateri trdijo, da so za pomanjkanje koncentracije in spomina kriva družabna omrežja, mobilni telefoni, delo na več stvareh naenkrat, dolgčas, utrujenost, zapiranje vase, nezdrava prehrana, rutinska opravila, pomanjkanje spanca, uživanje prekomernih količin alkohola in drog, pomanjkanje vitaminov in pomankanje fizične aktivnosti. Predlagajo naj spomin urimo tako, da opustimo rutinska opravila. Tudi koncentracijo lahko z vajami izboljšamo.

Kaj narediti za izboljšanje spomina in koncentracije?

 • Začnimo pri hrani. Uživajmo hrano bogato z antioksidanti (sadje, zelena listnata salata, žitarice, ribe, meso brez maščob..),
 • Dovolj spite, trenirajte spomin, ne opravljajte več nalog naenkrat, meditirajte in zmanjšajte stres.

Priporočamo: Naravno sredstvo, med najbolj priljubljenimi in učinkovitimi, ki bistveno pripomore h krepitvi spomina je TUKAJ.


Kako premagati nespečnost?

Nespečnost je pogost pojav, ki spremlja sladkorne bolnike. Težko zaspite, se ponoči „premetavate“ v postelji in se zjutraj zbudite z močno željo, da bi še spali. Vedite, da se to dogaja veliko ljudem. Dolgoletnim sladkornim bolnikom spanje jemlje tudi bolečina v nogah, ki ne zna popustiti. Ob sladkorni bolezni obstaja še veliko vzrokov, ki povzročajo nespečnost. Neurejen ritem spanja (delo v izmenah), nezdrava hrana, druge kronične bolezni in stres. Nespečnost lahko povzroči tudi vrsto drugih fizičnih in psihičnih težav. Močno lahko vpliva na oslabitev imunskega sistema, kar pa povzroči dodatne zdravstvene zaplete.

Kako ukrepati pri nespečnosti?

Če nas nespečnost preganja več kot tri tedne se pogovorimo z osebnim zdravnikom.

Kaj lahko storimo sami?

Preverimo prehrano in čas zaužitih obrokov. Zadnji obrok naj bo 2-4 ure pred spanjem.

Živila, ki zmanjšujejo nespečnost:

 • Beljakovine (ribe, piščanec, puran), za večerjo naj bo obrok majhen.
 • Mleko, deluje pozitivno na spanje (razenj, če ste nanj alergični)
 • Kompleksni ogljikovi hidrati ( bučke, žitarice, kosmiči..)
 • Vitamin B (zelena solata, meso…)

Izogibajte se: kofeinu, alkoholu in stresu pred spanjem.

Priporočamo: Naravno sredstvo za boljši spanec je TUKAJ.