Sladkorna bolezen-diabetes, oksimete

Ste ves dan utrujeni, imate premalo kisika v krvi – Oksimeter?

Zakaj je količina kisika v krvi za sladkorne bolnike tako pomembna?

Ste ves dan utrujeni, se težko skoncentrirate, vas boli glava in pogosto čutite pekoče bolečine v nogah? Sladkornim bolnikom – diabetikom se to pogosto dogaja. Sami sebi takrat rečemo: »Kaj je z mano? Ves dan sem že čisto zanič.«

Vzrok je pogosto pomanjkanje kisika (O2) v krvi.

Pri sladkornih bolnikih – diabetikih so lahko prizadeta živčna vlakna, ki prevajajo dražljaje. Do okvare pride predvsem zaradi slabe oskrbe živčevja s kisikom. Zaradi sladkorne bolezni poškodovane drobne žile ne morejo več prenašati do živcev dovolj kisika, ki ga potrebujejo za svoje pravilno delovanje. Posledično se pojavita utrujenost in slaba koncentracija. Možgani in srce so še posebej občutljivi na pomanjkanje kisika. Bolnik lahko doživi srčno ali možgansko kap. Če takšno stanje traja dolgo, se na okončinah (predvsem nogah) pojavijo razjede, kar pogosto vodi do amputacije prstov ali celotne noge. Zato moramo sladkorni bolniki poskrbeti predvsem za:

  • vsakodnevno primerno višino krvnega sladkorja,
  • pogosto kontrolo nasičenosti krvi s kisikom.

Kaj je nasičenost krvi s kisikom?

Nasičenost krvi s kisikom merimo preko hemoglobina, pigmenta rdečih krvnih teles, ki prenaša kisik, Poznamo dve vrsti hemoglobina: prvi je oksidiran hemoglobin (HbO2), ki je pozitiven s kisikom. Drugi hemoglobin je reduciran (oznaka Hb) in je osiromašen s kisikom.

Nasičenost krvi s kisikom (SpO2) je razmerje med oksidiranim in reduciranim hemoglobinom. Vrednost zasičenosti krvi s hemoglobinom se izraža v %. Zdravi ljudje imajo nasičenost krvi s kisikom več kot 89 %, najpogosteje pa med 95 % in 100 %. Bolnikom s sladkorno boleznijo pade vrednost na 80 % ali manj, kar zahteva dodatno ukrepanje.

Kako merimo nasičenost krvi s kisikom?

Meritve nasičenosti krvi s kisikom izvajamo s pulznim oksimetrom. Dovolj je, da pacient vstavi prst v fotoelektrični senzor (ni igel in nič ne boli) in v nekaj sekundah se na zaslonu izpišejo vrednosti. V primeru slabega počutja (glavobol, bruhanje …) je nasičenost krvi s kisikom lahko pomemben podatek pri postavitvi diagnoze.

Kako deluje pulzni oksimeter?

Pulzni oksimeter ne uporablja igel za dostop do naše krvi. Naprava kot ščipalka objame konico prsta, curek svetlobe posveti skozi kri v našem prstu in izmeri svetlobno absorpcijo v hemoglobinu v naši krvi. Na ta način lahko natančno izmeri nasičenost kisika v naši krvi in pulz.

Zakaj naj sladkorni bolnik diabetik redno uporablja pulzni oksimeter?

Sladkorni bolniki se pogosto slabo počutijo. Sladkorna bolezen je pogosto povezana z drugimi boleznimi, predvsem s srčnimi in pljučnimi, zato je pogosta meritev nasičenosti krvi s kisikom zelo dobrodošla.

Na osnovi meritev lahko potrdimo ali zavržemo sum na neko bolezensko stanje. Tako lahko ukrepamo in se s svojim zdravnikom lažje dogovorimo za vrsto terapije oz. zdravljenje. Uporaba pulznega oksimetra je zelo priporočljiva, saj lahko z meritvami dobimo hitre odgovore na vprašanja – probleme, ki tarejo sladkornega bolnika. Je pa res, da naj bo domača meritev izhodišče za pogovor s svojim zdravnikom. Samo on lahko postavi diagnozo in določi terapijo.

Pulzni oksimeter je naprava, ki se priporoča za uporabo vsej družini:

  • Z njo lahko pred in po fizični vadbi (sprehodu) ugotavljamo nasičenost kisika v krvi (športniki to napravo pogosto uporabljajo).
  • Na potovanjih v kraje z višjo nadmorsko višino lahko uspešno ugotovimo, zakaj se slabo počutimo.
  • Z uporabo dobimo hiter odgovor na vprašanja, ki nas tarejo (kaj mi je, zakaj se tako počutim?).Sladkornemu bolniku omogoča več svobode. Ni dobro, če se ves dan ukvarjamo samo z boleznijo. Meritve nam omogočajo, da lahko potujemo kamorkoli, saj lahko v vsakem trenutku kontroliramo svoje zdravje.
  • Meritve začnite čim prej, še preden se določena bolezen pojavi ali razširi.

Preizkušen pulzni oksimeter z navodili, ki sladkornim bolnikom omogoča svobodo in varnost, dobite TUKAJ.