Sladkorna bolezen-diabete

Svoboda in varnost sladkornega bolnika – diabetika

Svoboda in varnost sladkornega bolnika - diabetika je predvsem odvisna od merilnika krvnega sladkorja in volje, da ga uporabi

Poznam veliko sladkornih bolnikov, zanimiva pa sta naslednja tipa:

  • Tisti, ki uspešno premagujejo sladkorno bolezen, so tudi najbolj aktivni.Ukvarjajo se s športom, so aktivni na različnih družbenih področjih, uživajo v hrani in živijo življenje, kot si ga sami zamišljajo.In zanimivo, večkrat na dan si merijo krvni sladkor.

  • Nekateri imajo s sladkorno boleznijo same probleme. Krivijo jo,da se zaradi nje redijo.Ne morejo iti nikamor, ker morajo paziti, kdaj in kaj bodo jedli. Ne morejo se ukvarjati s športom, ker jim lahko pade sladkor (padejo v hipoglikemijo). Zaradi visokega sladkorja slabo vidijo, bolijo jih noge, težko se skoncentrirajo in ne morejo nič pametnega narediti. Ja, zaradi sladkorne imajo uničeno celo življenje. In zanimivo, skoraj nikoli si ne merijo krvnega sladkorja, ker je, kot pogosto rečejo, to »brez pomena«.

Kako je bilo včasih z merilci krvnega sladkorja?

Včasih so bili merilci krvnega sladkorja zelo dragi in za povprečnega bolnika s sladkorno boleznijo nedostopni. Krvni sladkor se je meril samo ob letnem pregledu pri zdravniku,zato je bila hrana (količina) tako zelo pomembna. Na osnovi količine hrane, fizične aktivnosti in inzulina (če se je uporabljal) se je ocenila višina krvnega sladkorja bolnika. Tisti na inzulinu so morali zelo paziti, da jim sladkor ne bi padel (hipoglikemija), zato so imeli sladkorni bolniki veliko omejitev v šoli (prepoved telovadbe) in službi (delo v nevarnem okolju).

Kako je z merilci danes?

Danes so merilniki krvnega sladkorja cenovno zelo dostopni in sladkorni bolniki–diabetiki tipa 1 ga dobijo brezplačno skupaj z merilnimi lističi. Tistim, ki ga ne dobijo brezplačno, bolnikom tipa 2, in tistim, ki želijo meritve izvajati preventivno, pa nakup ne bi smel predstavljati večjega problema. Merilec krvnega sladkorja vam namreč nudi (pod pogojem,da ga uporabljate) neizmerno svobodo in varnost doma, v družbi in na potovanju. Poznati višino krvnega sladkorja v različnih delih dneva in pri različnih aktivnostih »pametnim« omogoča, da kljub sladkorni bolezni–diabetesu živijo svoje sanjsko življenje.

Zakaj so meritve višine krvnega sladkorja, imenovane tudi samokontrola, tako zelo pomembne?

Z merilnikom glukoze si (v odvisnosti od potreb) izvajamo meritve višine krvnega sladkorja–glukoze. Cilj meritev je, da z njimi zaznamo, kako obvladujemo življenje s sladkorno boleznijo. Želja in potreba je, da sladkor v nobenem trenutku ne presega maksimalne vrednosti (ne pademo v hiperglikemijo) in da nam ne pade prenizko (ne pademo v hipoglikemijo). Dolgoročno urejen krvni sladkor pomaga preprečiti poznejše zaplete, ki se pojavijo po daljšem obdobju povišanega krvnega sladkorja. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja pogosto povzroči okvare srca, krvnih žil, živčevja, ledvic, oči.., kar vodi v invalidnost in prezgodnjo smrt.

Višina sladkorja –glukoze v krvi je odvisna od mnogih dejavnikov:

  • od fizične aktivnosti,
  • količine in vrste zaužite hrane,
  • stresa in prisotnosti akutnih bolezni,
  • od odmerka inzulina ali drugih zdravil, ki nižajo krvni sladkor

Sladkorna bolezen – diabetes je: krvni sladkor na tešče nad 6,9 mmol/L in po obroku nad 11,0 mmol/L.

Kolikokrat na dan izvajamo meritve krvnega sladkorja?

Pogostost meritev je odvisna od vrste zdravljenja, fizične aktivnosti in vaših ciljev glede urejenosti krvnega sladkorja. Tistim, ki se zdravijo z inzulinom, svetujemo redno izvajanje meritev vsaj 3-krat na dan, če niso posebno fizično aktivni.

Športniki in fizično zelo aktivni ljudje meritve izvajajo tudi 10-krat na dan. Zakaj? Vrhunski športniki si pred tekmo izmerijo sladkor večkrat v razmiku 30 minut, da ugotovijo, ali se sladkor dviguje ali pada. Pred tekmo je bolje,da sladkor nekoliko narašča, saj se bo med fizično aktivnostjo znižal. Če pa gremo v tekmo s padajočim sladkorjem, lahko med fizično aktivnostjo doživimo padec sladkorja (hipoglikemijo), kar lahko vodi v katastrofo.

Kontola krvnega sladkorja–samokontrola je zelo pomembna pri tistih, ki se zdravite z dieto ali tabletami. Z meritvijo ugotovite stanje in takoj lahko odreagirate. Če je sladkor previsok, lahko znižate količino hrane ali povečate fizično aktivnost (trošenje energije). Svetujemo meritve 3-krat na dan, saj se vam bodo rezultati zelo izboljšali.

Zakaj voditi dnevnik meritev - samokontrole?

V dnevnik vpisujemo rezultate opravljenih meritev, odmerke zdravil in inzulina. Priporočljivo je vpisati tudi posebne okoliščine tega dne (smo jedli kaj posebnega, smo bili fizično aktivni-pasivni…). Dnevnik prinesite vsakokrat diabetologu ob pregledu. Zdravnik na osnovi dnevnika spremlja, kako smo samostojno sposobni skrbeti za optimalni nivo krvnega sladkorja. Na tej osnovi se lahko predpišejo nadaljnji ukrepi.

Ne pozabimo! Pri sladkorni bolezni- diabetesu škoduje  visok krvni sladkor. Zato je pomembno, da vemo kakšen je, čez dan in tudi takrat, ko spimo.

Meritve boste najlaže izvajali z zanesljivim merilnikom TUKAJ.