SVOBODA IN VARNOST SLADKORNEGA BOLNIKA–DIABETIKA.

Svoboda in varnost sladkornega bolnika-diabetika je danes odvisna  od merilnika krvnega sladkorja in volje, da ga uporabi.

Poznam veliko sladkornih bolnikov, zanimiva pa sta naslednja tipa:

  • Tisti, ki uspešno premagujejo sladkorno bolezen, so tudi najbolj aktivni. Ukvarjajo se s športom, so aktivni na različnih družbenih področjih, uživajo v hrani in živijo življenje, kot si ga sami zamišljajo. In zanimivo, večkrat na dan si merijo krvni sladkor.
  • Nekateri imajo s sladkorno boleznijo same probleme. Krivijo jo, da se zaradi nje redijo. Ne morejo iti nikamor, ker morajo paziti, kdaj in kaj bodo jedli. Ne morejo se ukvarjati s športom, ker jim lahko pade krvni sladkor (padejo v hipoglikemijo). Zaradi visokega sladkorja slabo vidijo, bolijo jih noge, težko se skoncentrirajo in ne morejo nič pametnega narediti. Ja, zaradi sladkorne imajo uničeno celo življenje. In zanimivo, skoraj nikoli si ne merijo krvnega sladkorja, ker je, kot pogosto rečejo, to »brez pomena«.

Kako je bilo včasih z merilniki krvnega sladkorja-glukoze?

Včasih so bili merilci krvnega sladkorja zelo dragi in za povprečnega bolnika s sladkorno boleznijo nedostopni. Krvni sladkor se je meril samo ob letnem pregledu pri zdravniku, zato je bila hrana (količina) tako zelo pomembna. Na osnovi količine hrane, fizične aktivnosti in inzulina (če se je uporabljal) se je ocenila višina krvnega sladkorja bolnika. Tisti na inzulinu so morali zelo paziti, da jim sladkor ne bi padel (hipoglikemija), zato so imeli sladkorni bolniki veliko omejitev v šoli (prepoved telovadbe) in službi (delo v nevarnem okolju).

Kako gledamo danes na merilnike krvnega sladkorja-glukoze?

Danes so merilniki krvnega sladkorja cenovno zelo dostopni in sladkorni bolniki–diabetiki tipa 1 ga dobijo brezplačno skupaj z merilnimi lističi. Tistim, ki ga ne dobijo brezplačno, bolnikom tipa 2, in tistim, ki želijo meritve izvajati preventivno, pa nakup ne bi smel predstavljati večjega problema. Merilec krvnega sladkorja vam namreč nudi (pod pogojem, da ga uporabljate) neizmerno svobodo in varnost doma, v družbi in na potovanju. Poznati višino krvnega sladkorja v različnih delih dneva in pri različnih aktivnostih »pametnim« omogoča, da kljub sladkorni bolezni–diabetesu živijo svoje sanjsko življenje.

Kako in zakaj izvajamo meritve krvnega sladkorjaglukoze?

Z merilnikom si (v odvisnosti od potreb) izmerimo višino krvnega sladkorja–glukoze. Cilj meritev je, da z njimi zaznamo, kako obvladujemo življenje s sladkorno boleznijo. Želja in potreba je, da krvni sladkor v nobenem trenutku ne presega maksimalne vrednosti (ne pademo v hiperglikemijo) in da nam ne pade prenizko (ne pademo v hipoglikemijo). Dolgoročno urejen krvni sladkor pomaga preprečiti poznejše zaplete, ki se pojavijo po daljšem obdobju povišanega krvnega sladkorja. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja pogosto povzroči okvare srca, krvnih žil, živčevja, ledvic, oči..,kar vodi v invalidnost in prezgodnjo smrt.

Višina sladkorja – glukoze v krvi je odvisna od mnogih dejavnikov:

  • od fizične aktivnosti,
  • količine in vrste zaužite hrane,
  • stresa in prisotnosti akutnih bolezni,
  • od odmerka inzulina ali drugih zdravil, ki nižajo krvni sladkor.

Ponovimo vrednosti sladkorja v krvi:

Normalna vrednost pri zdravih osebah: na tešče 6,1–6,9 mmol/L in po obroku pod 7,8 mmol/L.

Sladkorna bolezen na tešče nad 6,9 mmol/L in po obroku nad 11,0 mmol/L.

Ciljne vrednosti pri sladkornih bolnikih:

  • na tešče 4,0–7,0 mmol/L,
  • 2 uri po obroku: 5,0–10,0 mmol/L.

Kolikokrat na dan naj izvajamo meritve?

Pogostost meritev je odvisna od vrste zdravljenja, fizične aktivnosti in vaših ciljev glede urejenosti krvnega sladkorja.

Tistim, ki se zdravijo z inzulinom ali tabletami svetujemo redno izvajanje meritev vsaj 4-krat na dan, če niso posebno fizično aktivni.

Kontola krvnega sladkorja–samokontrola je zelo pomembna pri tistih, ki se zdravite z dijeto ali tabletami. Z meritvijo ugotovite stanje in takoj lahko odreagirate. Če je sladkor previsok, lahko znižate količino hrane ali povečate fizično aktivnost (trošenje energije). Svetujemo meritve vsaj 3-krat na dan, saj boste tako enostavno znižali krvni sladkor. Kako si izmerimo krvni sladkor-glukozo poglejte VIDEO.

Športniki in fizično zelo aktivni ljudje meritve izvajajo tudi 10-krat na dan.

Zakaj si nekateri merijo krvni sladkor-glukozo tudi 10 krat na dan?

Športniki si pred tekmo izmerijo sladkor večkrat v razmiku 30 minut, da ugotovijo, ali se sladkor dviguje ali pada. Pred tekmo je bolje, da sladkor nekoliko narašča, saj se bo med fizično aktivnostjo znižal. Če pa gremo v tekmo s padajočim sladkorjem, lahko med fizično aktivnostjo doživimo padec sladkorja (hipoglikemijo), kar lahko vodi v katastrofo.

Za vse, ki si želimo doseči veliko več, bodisi v športu ali pri drugih aktivnostih, ki zahtevajo velike psihofizične napore je pomembno, da meritve krvnega sladkorja potekajo hitro, enostavno in ne motijo naše koncentracije za dosego cilja. V ta namen je bil izdelan merilnik krvnega sladkorja, za najzahtevnejše. Preberi in se prepričaj TUKAJ.

Zakaj voditi dnevnik samokontrole?

V dnevnik vpisujemo rezultate opravljenih meritev, odmerke zdravil in inzulina. Priporočljivo je vpisati tudi posebne okoliščine tega dne (smo jedli kaj posebnega, smo bili fizično aktivni-pasivni…). Dnevnik prinesite vsakokrat diabetologu ob pregledu. Diabetolog na osnovi dnevnika spremlja, kako smo samostojno sposobni skrbeti za optimalni nivo krvnega sladkorja. Na tej osnovi se lahko predpišejo nadaljni ukrepi.

Na spletni strani sladkorNAkratko zagovarjamo aktivno življenje sladkornega bolnika–diabetika, zato po lastnih in tujih izkušnjah svetujemo pogosto merjenje višine krvnega sladkorja.

Svetujemo: Meritve boste najlaže izvajali z zanesljivim merilnikom krvnega sladkorja TUKAJ.