ZAKAJ JE ZAŠČITA KOŽE  PRI SLADKORNI BOLEZNI TAKO POMEMBNA?

Sladkorni bolniki – diabetiki moramo biti pozorni na vse kožne spremembe, še posebej pa moramo opazovati noge. Pri sladkornih bolnikih so kožne okužbe namreč zelo pogoste.

Kaj se dogaja s kožo pri sladkornih bolnikih diabetikih?

Bolniki s sladkorno boleznijo trpimo za okvaro avtonomnega živčnega sistema, kar povzroča zmanjšano izločanje lojnih žlez. Takšna koža postane suha. Naravna funkcija kože je zelo oslabljena, zato jo napadajo virusi, glivice in bakterije. Okužena koža se celi zelo počasi, povzroča veliko težav in zahteva poseben način zdravljenja. Velik problem je nenehno prisoten srbež, ki je bolj izrazit pozimi in takrat, ko smo v zaprtem prostoru. Koži moramo zato posvečati veliko pozornost.

Kako izgleda suha koža sladkornih bolnikov?

Suha koža ima drobne pore, je brez leska in rožnate barve. Koža se hitreje stara in pojavljajo se gubice. Na mrazu, soncu in vetru postane vneta, zato pordi. Praktično vsi sladkorni bolniki – diabetiki se srečujemo s suho kožo. Stanje se poslabša pozimi in takrat, ko se pojavijo še druge bolezni.

Kaj je treba narediti za zdravo kožo pri sladkorni bolezni?

Medicina priporoča vedno naravni način zdravljenja. Predvsem se moramo vsak dan truditi znižati višino krvnega sladkorja – glukoze. Ker velikokrat te naloge ne naredimo, si moramo pomagati s pripravljenimi kremami. Najboljše so kreme, ki so narejene posebej za sladkorne bolnike.

Katere kreme najbolj pomagajo pri sladkornih bolnikih?

Kadar govorimo o zaščiti kože pri sladkorni bolezni, sledi pogosto zgornje vprašanje. Dermatologi razlagajo vedno enako. Krema mora nadomestiti izgubljeno maščobo in vlažiti kožo. S kremami želimo ujeti vodo v vrhnjo plast kože in preprečiti, da voda izhlapi. Dermatologi priporočajo uporabo mastnih negovalnih mazil in emulzij z naravnimi vlažilci. Za sladkorne bolnike so izdelali posebne kreme za negovanje kože, poglej TUKAJ.