Sladkorna bolezen-diabetes in hujšanje

Znižajmo krvni sladkor tudi v službi – postopek!

»Ti si čisto nor! Ves dan delam v trgovini, nosim iz skladišča robo in hodim po lojtri gor in dol, da jo zložim na police. Šefica pa mi ves dan govori: ›Naredi še to, to in tisto …‹ In ti mi praviš, naj si dam v žep neko napravo, ki mi bo merila, koliko korakov sem naredila ves dan. Kaj ti sploh veš, kako utrujena pridem domov? Komaj čakam, da nekaj v miru pojem in se malo sprostim pred televizorjem«, mi je zabrusila Janja, ko sem ji svetoval, da naj poskusi s števcem korakov – pedometrom znižati svoj krvni sladkor in shujšati nekaj kilogramov.

Sladkorna bolezen-diabetes in hujšanje
Sladkorna bolezen-diabetes, znižanje krvnega sladkorja in hujšanje
Sladkorna bolezen-diabetes in znižanje krvnega sladkorja-glukoze.
Sladkorna bolezen-diabetes, nižanje krvnega sladkorja in hujšanje
Slike: Sladkorni bolnik-diabetik lahko vsako dejavnost izkoristi za znižanje krvnega sladkorja.

Kako lahko s števcem korakov – pedometrom hitro znižamo krvni sladkor?(Namesto pedometra lahko uporabite tudi pametni telefon)

Sladkorni bolniki v povprečju veliko vemo o svoji bolezni. V vsakem trenutku znamo povedati, kaj in koliko moramo jesti, vemo, da se moramo rekreirati in si meriti krvni sladkor. In vendar kljub vsemu znanju imajo bolniki velikokrat tako visok sladkor, da resno ogrožajo svoje zdravje.

Števec korakov – pedometer lahko v vsakdanjem življenju sladkornega bolnika nastopi kot najboljši motivator, svetovalec in »zdravnik«.

Kaj je in kaj zna pedometer?

Pedometer je naprava, ki ji vnesemo našo težo in dolžino koraka. Na tej osnovi pedometer šteje prehojene korake, meri prehojeno razdaljo in izračuna porabljene kalorije. Uporaba pedometra je zelo enostavna: damo si ga za hlačni pas, na roko ali v žep. Pred začetkom gibanja (že zjutraj) napravo vklopimo in vse opravi sama. Zvečer odčitamo rezultate: prehojene korake, prehojeno razdaljo in porabljene kalorije.

Kako majhen in poceni pedometer vse to zmore?

Ko se bolnik s sladkorno boleznijo odloči, da bo znižal krvni sladkor z uporabo pedometra, je zase naredil že veliko. To pomeni, da zares želi znižati krvni sladkor. In verjemite, pedometer postane kot domača žival (pes, mačka …), ki vas ne bo pustil na miru, dokler ne boste uravnali svojega krvnega sladkorja – glukoze.

Kako poteka nižanje krvnega sladkorja glukoze s pedometrom?

Zjutraj ga vklopimo in si ga damo za pas ali v žep ter preprosto pozabimo nanj. Mi pa začnemo svoja vsakodnevna opravila: jemanje zdravil (inzulina, če se zdravimo z njim), zajtrk, služba, šola, različna dela … vse, kar pač vsak dan delamo. Zvečer s pedometra odčitamo rezultate (število korakov, dolžino prehojene poti oz. metrov, potrošene kalorije) in si jih zapišemo. Ob tem si z merilcem izmerimo tudi višino krvnega sladkorja in jo zapišemo. Tako, sedaj imamo vse kar potrebujemo. Postanemo lahko sami svoj »zdravnik«.

Kako postanemo s pomočjo pedometra sami sebi uspešen »zdravnik« sladkorne bolezni – diabetesa?

Prvi dan s pedometrom imamo v tabeli zapisano:

  • število korakov, ki smo jih naredili ta dan,
  • skupno dolžino prehojene poti oz. metrov,
  • kalorije, ki smo jih potrošili za to, kar smo delali ves dan,
  • višino krvnega sladkorja – glukoze zvečer.

Če je krvni sladkor do 6,9 mmol/L, smo odlični in lahko nadaljujemo s takšnim načinom življenja. Čestitamo, dobro skrbite za svoje zdravje.

Kaj pa če je krvni sladkor previsok?

Po navadi je tako. Takrat pa moramo:

  • povečati število korakov, ali
  • zmanjšati količino hrane (vnesene energije).

In tukaj se začne naša »zdravniška« naloga.

Praksa kaže, da moramo najprej povečati število korakov na 5.000–10.000.

Danes je 10.000 korakov tisto število, ki se v odvisnosti od možnosti gibanja svetuje za zdravo življenje. Pri tem številu lahko sladkorni bolnik ob nadzoru prehrane tudi uspešno hujša. Vendar je toliko korakov res veliko. Na osnovi izkušenj vemo, da lahko od sladkornega bolnika, ki mu bolezen že načenja zdravje, pričakujemo, da izvede med 3.000–5.000 korakov na dan. Naslednje dneve spreminjamo število korakov ali vneseno energijo (količino hrane) tako dolgo, da dobimo želeno višino krvnega sladkorja.

Dokazano je, da sladkorni bolniki, ki na začetku redno uporabljajo pedometer, hitro znižajo krvni sladkor. Vzrok za to je, ker rezultate vidimo izredno hitro, če le malo upoštevamo nasvete in povečamo število korakov. S tem, ko vsak dan vidimo, kako pozitivno napredujemo (nižamo krvni sladkor), se nam tudi izboljša počutje. In bolje, kot se počutimo, večje veselje imamo znižati krvni sladkor – glukozo, ker s tem izboljšujemo tudi svoje zdravje. S pomočjo pedometra res ni težko znižati višine krvnega sladkorja – glukoze. To metodo tudi zelo svetujejo zdravniki oz. diabetologi.

In kako je sedaj z Janjo z začetka tega članka?

Janja je najprej zelo negativno odreagirala na predlog, da poskusi s pomočjo pedometra znižati krvni sladkor že med delovnim časom. V nadaljnjem razgovoru sem ji razložil, da je že veliko sladkornim bolnikom na ta način uspelo hitro znižati krvni sladkor in nekoliko shujšati in da mora tudi ona bolj gledati na svoje zdravje, predvsem zaradi sebe in družine. Zdravje je namreč temelj srečnega in zadovoljnega življenja. Treba je imeti tudi želje, da nekaj lepega naredimo in doživimo v življenju. Zaradi sladkorne bolezni ne smemo celega življenja vreči stran, kot nekateri to počnejo. Moramo namreč sanjati in sanje tudi živeti. Nobene potrebe ni, da nam v današnjem času, ko imamo rešitve, sladkorna bolezen to prepreči.

 

Odločila se je za zdravje. Kupila si je pedometer in začela delati po navodilih. Na začetku je bilo malo težko, ker je imela občutek, da jo nekdo neprestano nadzira. Iz dneva v dan pa je pridobivala veselje, saj je vsak dan videla pozitivne rezultate. Krvni sladkor in telesno težo ji je uspelo že precej znižati. Vesela je, da se je odločila za metodo s pedometrom in upa, da bo na ta način še naprej uspešno skrbela za svoje zdravje.

 

Sladkorna bolezen-diabetes . Znižanje krvnega sladkorja in hujšanje.
Slika: Janja je zelo zadovoljna s svojo odločitvijo.

Pedometer in navodila za uspešno nižanje krvnega sladkorja – glukoze lahko dobite TUKAJ.