Za hitro in trajno znižanje krvnega sladkorja – glukoze sledite resnični zgodbi, ki vas bo vodila po poti zdravljenja.

“Sedaj je konec vsega, konec sanj in celo konec življenja“, sem si mislil, ko je diabetolog rekel in zapisal, da imam kronično sladkorno bolezen tipa 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen). Nisem mogel in želel verjeti, da bo moje življenje odvisno od vsakodnevnega „pikanja“. Kako se je lahko to zgodilo meni, ki sem iz „železa“?

„Ja, bo potrebno zelo paziti pri hrani, najbolje bo da si vsak obrok stehtaš, če nočeš, da čez nekaj let izgubiš nogo, oslepiš ali, da ti odpovedo drugi organi“, so mi svetovali starejši bolniki.

„Konec je zabav, nočnega življenja, športa….“,so na mojo vest vsakodnevno trkali domači. In res, se dobro spomnim, da velikokrat nisem šel nikamor od samega strahu, da ne bo kaj narobe.

Takrat se je v zvezi s sladkorno boleznijo govorilo samo o hrani kot edinemu “zdravilu“ in nekaj malega o „zdravem življenjskem slogu“. V glavnem same omejitve, ne to ne ono.

 

Hrana in sladkorna bolezen
sladkorna bolezen-diabetes
Sladkorna bolezen-diabetes in nočno življenje
Sladkorna bolezen-diabetes in alkohol

Slika: Sladkorna bolezen – diabetes. Pred bolnike se je, še posebej tiste na inzulinu, postavljalo veliko omejitev. 

Zase sem bil močno prepričan in odločen, da bom bolezen premagal. Želel in verjel sem, da morajo obstajati še kakšne druga rešitve. Življenje je hotelo, da sem v roke dobil več knjig z odgovori na moje vprašanje, kako ozdraveti ali kako zdravo živeti s to boleznijo? Knjiga o zdravljenju vseh bolezni z presno hrano (nekuhana živila v glavnem rastlinskega izvora) je bila vzrok da sem se začel prehranjevati s takšno hrano. Zadeva je delovala odlično saj so meritve krvnega sladkorja so pokazale dobre rezultate. Vendar mi ta hrana ni bila preveč všeč in tudi okolica je gledala name „nekam čudno“.

Sladkorna bolezen -diabetes in presna hrana

Slika: Presna hrana lahko zniža krvni sladkor

Presno hrano sem opustil ko sem prebral več knjig o športnikih, ki so kljub sladkorni bolezni (na inzulinu) dosegali odlične rezultate in to na način, da so delali veliko stvari drugače kot nas sladkorne bolnike učijo. Njihovi nasveti so me vodili k temu, da sem začel „požirati“, knjige drugih uspešnih ljudeh, ki so kljub sladkorni bolezni-diabetesu dosegali zavidljive uspehe na svojem področju.

Te skrivnosti uspeha pri ohranjanju zdravja sladkornih bolnikov-diabetikov bomo opisali na sledečih straneh in vam omogočili, da boste tudi vi lahko uresničili svoje sanje.

 

Sladkorna bolezen-diabetes in šport

Slika: Tudi med vrhunski športniki so sladkorni bolniki na inzulinu

Spletna stran  sladkorNAkratko.si je izključno informativne narave. Na strani združujemo praktične izkušnje bolnikov s sladkorno boleznijo pri ohranjanju ali izboljšanju njihovega zdravstvenega stanja. Stran ne želi in ne more nadomestiti posveta z osebnim zdravnikom ali s specialistom. Vedno se držite navodil osebnega zdravnika ali specialista.

Strinjamo se s tistimi, ki pravijo:

 • letala so najbolj varna na tleh, vendar so narejena za letenje,
 • človek s sladkorno boleznijo – diabetesom je res najbolj varen doma, blizu zdravnikov, vendar je narejen za izzive, ki jih nudi in zahteva življenje.
Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Sladkorni bolnik lahko danes živi življenje kot si ga želi.

Kako se je začelo?

Vse se je začelo nekega dne, ko sem se začel spraševati, zakaj sem nenehno žejen in zakaj sem tega dne šel že desetkrat na »lulanje«. Stvari so se ponavljale iz dneva v dan, iz noči v noč, ob tem sem dobival tudi veliko željo po hrani. Nikomur nisem omenil svojih problemov, tolažil sem se s tem, da se bo vse prej ali slej uredilo. Po mesecu takšnega kroga (žeja, lulanje, lakota) sem se odločil, da tako ne gre več naprej, zato sem obiskal svojo zdravnico, ki me je napotila k diabetologu. V laboratoriju so preko testiranja ugotovili visok krvni sladkor. Diabetolog mi je predpisal dieto in pregled čez dva meseca. Vesel sem bil, da bo vse v redu, vendar ni bilo tako. Diete se nisem držal (razen tega, da nisem jedel sladkega), saj sem bil nenehno lačen, hude žeje in nenehnega lulanja pa se nisem mogel rešiti. Bil sem nenehno utrujen, zato je tudi okolica opazila, da z menoj nekaj ni v redu. Tipični znaki za nastanek sladkorne bolezni – diabetesa so:

 • povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje),
 • huda žeja,
 • izguba teže,
 • slabo počutje.
sladkorna bolezen-diabetes
Povečano uriniranje
Sladkorna bolezen-diabetes
Huda žeja
Sladkorna bolezen-diabetes
Izguba teže
Sladkorna bolezen-diabetes povzroča utrujenost
Slabo počutje

Ko tako ni šlo več naprej

Po dveh mesecih takšnega mučenja sem komaj dočakal pregled pri diabetologu, ki je preko izvidov takoj ugotovil stanje in določil diagnozo: tip 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen – diabetes). Bil sem takoj sprejet v bolnišnico, da se naučim obvladovati bolezen z inzulinom. Vendar inzulin za zdravo življenje ni dovolj, urediti je potrebno tudi druge stvari.

 • normalni krvni sladkor na tešče je 6,0 mmol/l ali manj,
 • mejno zvišanje količine krvnega sladkorja znaša od 6,1 do 6,9 mmol/l.

Sladkorno bolezen imamo, če je:

 • krvni sladkor na tešče 7,0 mmol/l ali več oziroma po obroku 11 mmol/l ali več.

Kaj je sladkorna bolezen imenovana tudi diabetes?

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je:

 • kot ga opredeljuje Mednarodna federacija diabetikov (IDF), kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi (ki jo dobimo iz hrane) oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Motena je tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

Kaj je inzulin?

Inzulin je hormon, kemijsko beljakovina, ki jo izločajo beta celice v trebušni slinavki, natančneje v tako imenovanih Langerhansovih otočkih v trebušni slinavki. Koncentrat trebušne slinavke je bil za zdravljenje sladkorne bolezni prvič uporabljen leta 1922. Nekdaj so inzulin pridobivali iz goveje ali svinjske trebušne slinavke, danes pa ga proizvajajo tako, da neki bakteriji ali plesni z genetskim inženiringom vsilijo, da ga izdeluje, potem pa izcedek očistijo. Tako pridobljeni inzulin je povsem enak človeškemu in ga imenujemo tudi humani inzulin.

Inzulin pri sladkorni bolezni

Slika: Brez inzulina ni življenja

Sladkorna bolezen diabetes lahko povzroči trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali pa celo odpoved številnih telesnih organov. Kronični zapleti so vzrok za slepoto, odpoved ledvic, amputacijo nog, srčno – žilno bolezen in možgansko kap.

 

Vrste sladkorne bolezni

Tip 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen, potrebno si je vsak dan večkrat vbrizgati inzulin):

 • pojavi se v otroštvu in mladosti (največ v puberteti) oziroma do 30. leta starosti;
 • je avtoimunska bolezen;
 • njegova osnova je najverjetneje nesrečna kombinacija dedne zasnove; verjetnost, da zboli otrok, katerega eden od staršev je diabetik, je 2 do 5 odstotkov; če sta diabetika oba starša, je verjetnost, da bo diabetik tudi otrok, 30 odstotkov;
 • zdravljenje z inzulinom je nujno že vse od pojava bolezni; inzulin je z injekcijami treba nadomeščati do konca življenja.

Slika: Tip 1, inzulin vsak dan

Tip 2 (krvni sladkor na tešče 7,0 mmol/l ali več oziroma po obroku 11 mmol/l ali več).

 • je najpogostejša oblika sladkorne bolezni: ima jo približno 90 % vseh diabetikov;
 • osnova je verjetno genetska; ne gre za pomanjkanje inzulina, pač pa za odpor proti njegovemu delovanju (lahko ga je celo preveč);
 • odpornost na inzulin se s starostjo povečuje (če je za to dedna osnova). Hiperglikemija je sprva zmerna, nato se povečuje; pri zdravljenju zadoščajo dieta in diabetične tablete, sočasno je treba zdraviti tudi težave, ki se pojavljajo vzporedno (zvečan krvni sladkor, zvečane maščobe v krvi, zvečan krvni tlak) oziroma zmanjšati telesno težo, če je ta prevelika, ter opustiti kajenje;
 • z leti lahko bolniki dosežejo tako visoke vrednosti glukoze v krvi, da je potrebno zdravljenje z inzulinskimi injekcijami;
 • tako k nastanku kot k slabšanju bolezni pripomorejo dednost, neustrezne življenjske okoliščine (neprimerna prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres)
Sladkorna bolezen-diabetes in utrujenost

Slika: Sladkorna bolezen povzroča utrujenost in obolenje organov

Poznamo pa še tretji tip sladkorne bolezni – diabetesa, ki se pojavi pri nekaterih nosečnicah. Gre za nosečnostno sladkorno bolezen. Stroka ga imenuje gestacijski diabetes, ki se pojavi med nosečnostjo in izgine po porodu. Je pogost vzrok za nastanek zapletov v nosečnosti. Sladkorna bolezen v nosečnosti je zelo v porastu in predstavlja velik zdravstveni problem, zato je treba veliko pozornosti vlagati v zmanjšanje možnosti za njen nastanek.Sladkorna bolezen-diabetes in nosečnost

Slika: Sladkorna bolezen je zelo nevarna med nosečnostjo

Kaj je hipoglikemija-padec krvnega sladkorja?

Hipoglikemija (stanje znižane koncentracije sladkorja – glukoze v krvi pod 4 mmol/L). Nastane pri zdravljenju z inzulinom oziroma tabletami. Povzročitelji:

 • prevelika doza inzulina ali tablet,
 • prevelika telesna aktivnost,
 • premalo hrane oziroma opuščen obrok,
 • pitje alkohola na prazen želodec,
 • včasih pravi vzrok ni znan.

Hipoglikemija pri sladkorni bolezni-diabetesu

Slika: Hipoglikemija je lahko zelo nevarna.

Znaki hipoglikemije so:

 • lakota,
 • drgetanje,
 • znojenje,
 • strah,
 • vznemirjenje,

 

 • bledica,
 • hitrejši srčni utrip,
 • težave s koncentracijo,
 • nezavest (pri težki hipoglikemiji).
Hipoglikemija

Slika: Hipoglikemija povzroči odpoved celotnega telesa.

Kaj je hiperglikemija - visoka vrednost krvnega sladkorja v krvi?

Hiperglikemija predstavlja za vsakega sladkornega bolnika-diabetika dolgoročno nevarnost za njegovo zdravje, kajti visoke ravni glukoze v krvi v daljšem časovnem obdobju vodijo do poškodb krvnih žil in živcev.

Vzroki za nastanek hiperglikemije:
 • pomanjkanje inzulina, 
 • vnesene previsoke količine živil,
 • pomanjkanje fizičnih aktivnosti,
 • bolezni, ki jih spremlja visoka  temperatura,
 • določena ​​zdravila,
 • nosečnost,
 • stres, 
 • povečanje telesne mase,
 
 
Hrana pri heperglikemiji

Slika: S pravilno prehrano lahko možnost hiperglikemije zmanjšamo.

Značilni simptomi pri previsoki vrednosti krvnega sladkorja (hiperglikemiji)
 • povečano uriniranje
 • žeja,
 • utrujenost,
 • motnje vida
 • počasno celjenje ran,
 • suha koža
 •  hujšanje

Trajno  povišanje  krvnega sladkorja – glukoze je treba jemati resno in jo je treba primerno zdraviti, da bi se izognili kasnejšim zapletom. V primeru, da hiperglikemije ne zdravimo, lahko postane nevarna:

 • pomanjkanje  inzulina namreč vodi do pretvorbe maščobnih kislin v manjše  delce – ketone. To pa vodi v povečano kislost organizma (ketoacidoza). Ketone  lahko zaznamo po značilnem vonju acetona. Sladkorni bolnik ima ustni zadah in vonj urina po acetonu,
 • v primeru, da bolnik bruha in mu grozi koma, mora takoj v bolnišnico. Če se hiperglikemija ne zdravi pravilno, lahko pride do diabetične kome.

   
   
   

   

Koma pri sladkorni bolezni -diabetesu

Slika: Hiperglikemija lahko vodi tudi v komo.

Kako vplivajo na nas nasveti, kaj lahko jemo?

V bolnišnici nas je bila pisana druščina. Največ smo se pogovarjali, o čem drugem kot o hrani. Spomnim se bolnika srednjih let, ki je bil tudi popoldanski mesar. Hrana je bila tako pomemben del njegovega življenja, da je o njej govoril nadvse čustveno, zaradi česar v omejitvah ni videl več smisla življenja. Kolegica je videla rešitev v nakupu posode za kuhanje brez maščob, ker ima družino in zaradi nje res ne morejo vsi trpeti. V glavnem, ob diagnozi sladkorne bolezni – diabetesu, človek na kratko umolkne, povesi glavo, na rahlo otrpne in se vpraša: »Kaj bom pa sedaj jedel?«

Slika: Sladkorna boleze in večno vprašanje

Je lahko že sama diagnoza sladkorni bolnik - diabetik preveč za nekatere?

Mene predpisana dieta ni preveč prestrašila. Najbolj me je motila diagnoza sladkorna – diabetes, neozdravljiva za vse življenje. »Pikanje« vsak dan, ne, to ni zame. Najprej sem sam sebe krivil za bolezen, spraševal sem se, kaj sem delal narobe. Nekako me je bilo sram, da se mi je to zgodilo. Saj to ni mogoče. Mislil sem si, da je bolezen pri meni gotovo prehodnega značaja in nekega lepega dne, ko se bom zjutraj zbudil, je ne bo več. Po nekaj dneh v bolnišnici prvi šok mine, tudi zaradi tega, ker si med sebi enakimi. Pozneje pa nas življenje postavlja vsak dan v novo situacijo. Takrat sem že mislil, da je s tem konec sanj v mojem življenju.

Vendar, sem kmalu spoznal rek: »Ko se ti zaprejo vrata, se ti odpre okno.«

bolezen-diabetes nočem je

Slika: Težko se je sprijazniti s sladkorno boleznijo-diabetesom