Prehrana pri sladkorni bolezni – diabetesu
Saj ni skoraj nobene omejitve!
Res je, saj ni skoraj nobene omejitve. Navodila, ki ste jih dobili od diabetologa, priporočajo raznoliko hrano, ki gre počasi v kri (z nizkim glikemičnim indeksom), z manj maščobami in priporočili, da jemo, kolikor trošimo. Strah, da sedaj ne bomo smeli uživati v hrani, po mojem izhaja iz preteklosti, ko je bila hrana ljudem skoraj edini užitek v življenju. Iz roda v rod se je zdravljenje sladkorne bolezni izvajalo na prepovedih – odpovedovanju hrani. Takšna praksa je ostala v družbeni podzavesti. Ko slišimo sladkorna bolezen, se takoj spomnimo na besedo hrana. Danes ni več potrebno, da hrani pripisujemo takšno moč. Včasih smo se smejali in zaničevali ljudi, ki so dali več na materialne dobrine kot na hrano. Iz tisti časov je tudi rek: “Gospa se v fičku pelje, želodec pa kislo zelje melje.” Za sladkorne bolnike – diabetike naj velja, gospa ima prav. Naj bo ta rek, kar se hrane tiče, vodilo sladkornemu bolniku – diabetiku. Najboljša rešitev za ohranitev našega zdravja je, da veselje do hrane nadomestimo z drugimi užitki in aktivnostmi iz materialnega ali duhovnega sveta.

Slika: Mogoče pa hrana ni vse v življenju?
Hrana, živimo od nje ali zaradi nje tudi živimo?
S hrano sem se veliko ukvarjal. Začetek moje bolezni je nekako sovpadal s časom pojava knjig, kjer so za zdravljenje vseh bolezni svetovali presno (surovo) hrano, večinoma rastlinskega izvora. Za mojo neozdravljivo bolezen je bila to odlična rešitev. Nekaj let sem mlel žitarice, oreščke, dodajal sadje in zelenjavo ter s to hrano iskal izgubljeno zdravje. Moram biti pošten in reči, da sem imel dobre rezultate, saj so to živila z nizkim glikemičnim indeksom (počasno višanje krvnega sladkorja), energijsko zadovoljive, le jedel sem jih nekako brez pravega veselja. Spoznal sem, da mi ta način prehrana ne ustreza.
Presna hrana zajema uživanje nekuhanih živil, zelenjave, sadja, stročnic in nekaljena žita. Jaz sem stvar nekoliko razširil in sem užival tudi presna živila živalskega izvora, kot so mleko, mlečni izdelki, jajca in mesni izdelki. Pomembno je, da živila ne segrevamo višje od 47 °C, pri višji temperaturi se začnejo uničevati encimi in vitamini, semena izgubijo kaljivost in živilo izgubi kvaliteto.
Poskusite se prehranjevati vsaj nekaj časa na takšen način (poskusite vsaj 1–2 meseca, 1 obrok na dan), ker boste spoznali, da ta hrana res uspešno niža krvni sladkor. Izkušnje in spoznanja, ki jih boste na ta način pridobili, boste vedno lahko uporabljali v svojem življenju, tudi če vam presna hrana ne bo všeč in ne bo del vaših obrokov. Stvar deluje, vendar ni lahko. O presni hrani si lahko veliko preberete na spletu in YouTube.

slika: Beljakovine v presni hrani
In nazaj k "normalni" kuhani hrani
Vrnil sem se k »normalni hrani«, vendar sem še vedno iskal nekaj novega. Meso je bilo naslednje na vrsti, saj vemo, da vsebuje skrite maščobe, sledi antibiotikov in še marsičesa, kar slabo vpliva na naše zdravje. Beljakovine nujno potrebujemo, zato sem po prebiranju literature začel iz pšenice pridobivati sejtan (pšenično meso – rastlinske beljakovine), iz soje oz. sojinega mleka pa tofu. Zanimiva izdelka, ki ju redno uporabljam.

Slika: sejtan in tofu v prehrani
Kaj pravijo strokovnjaki o prehrani za sladkorne bolnike - diabetike?
Na osnovi praktičnih izkušenj in rezultatov študij se je kot odlična kombinacija, ki ugodno vpliva na telesno težo in višino krvnega sladkorja, izkazala kombinacija zadostne količine beljakovin (meso, sejtan, ribe …) in počasi prebavljivih ogljikovih hidratov (zelenjava, stročnice in nekatero sadje). Beljakovine nas nasitijo, krvni sladkor pa zvišujejo zelo malo. Živila, ki krvnega sladkorja skoraj ne dvigujejo ali ga dvigujejo zelo počasi, spadajo med živila z nizkim glikemičnim indeksom. Pomembno je, da na krožniku živila kombiniramo tako, da krvnega sladkorja ne dvignemo preveč. Takšna prehrana je priporočljiva za vsakogar in ne samo za sladkorne bolnike – diabetike.

Slika: beljakovine in zelenjava
Koliko kalorij potrebujemo na dan?
Samo toliko, da telo opravi zastavljeno delo tega dne, razen če želite, da telo nekaj energije še shrani za naslednji dan. Ljudje takšno hranjenje energije čutimo na povečani telesni teži – zredimo se. Ne, ne bomo vas silili, da morate meriti, koliko česa pojeste. V preteklosti se je vedno svetovalo, da se za vsak obrok določi količina hrane v dekagramih. Praksa je pokazala, da če se preveč ukvarjamo s hrano kot edinim »zdravilom« za sladkorno bolezen, nam takšna skrb zamegli um, da ne vidimo res pomembnih stvari, ki jih moramo početi. V nobeni knjigi uspešnih ljudi s sladkorno boleznijo – diabetesom, ti ne dajejo pretirane pozornosti hrani. Zanje je hrana sredstvo (energija), ki jo telo potrebuje, da opravi svoje fizične in umske naloge. V vsakem trenutku se zavedajo in skrbijo, da je hrana raznolika, kakovostna in sveža, s tem pa zadovoljijo tudi svoje gurmanske užitke (uživajo v hrani).
Kaj je res pomembno vedeti o prehrani?
V življenju smo vsak dan izpostavljeni drugačnim psihičnim in fizičnim obremenitvam. Smo mladi, stari, vsak dan hodimo v službo, šolo, na športne aktivnosti, kulturne prireditve, zabave … Zato je zelo pomembno, da sladkorni bolnik obvlada obnašanje ob »prazni in polni mizi«. S tem mislim, da se 24 ur na dan zaveda, da ima sladkorno bolezen in da je hrana tisto področje, ki ga mora kontrolirati. Zelo je pomembno, da si sladkorni bolnik tudi pri načinu hranjenja izbere vzornike. Enako počnejo tudi podjetniki, ki kopirajo obnašanje, delovne metode, način življenja uspešnejših od sebe. Če sladkorni bolnik – diabetik v službi, šoli, družini opazuje, kaj in kako jedo ljudje, ki so suhi, zdravi, polni energije; če je sposoben razumeti, da se od njih lahko veliko nauči, potem ima velike možnosti, da področje prehrane dobro obvladuje.

Slika: Kaj jedo suhi in zdravi ljudje?
Kako se to dela v praksi?
Če želite držati “sladkornakratko”, je treba vložiti nekaj energije. Poskusite za začetek v nedeljo. Ko se zbudite, si recite: »Danes je nedelja, dan bom preživel mirno z družino, ne bom posebno fizično aktiven, in ker imam sladkorno, bom nekoliko zmanjšal količino hrane v obrokih.« To čez dan tudi storite. Ni pomembno, ali boste takoj uspešni ali ne. Pomembno je, da ste se zjutraj zavedali, da imate sladkorno bolezen in ste si dali navodilo (bom nekoliko zmanjšaj količino hrane v obrokih), da bi naredili nekaj za zdravje. Če boste velikokrat stvari ponavljali, vam bo zagotovo uspelo in potem se vam bo zgodilo sledeče.
Nekega dne boste šli v gostilno s svojo družino in prijatelji praznovat rojstni dan. Že na poti veste, da bo veselo, veliko bo dobre hrane in noč bo dolga. Ko stopite skozi velika vrata gostišča, začutite pozitivno energijo tega trenutka (gostje so veseli, mize polne, ansambel pripravljen) in vi … kaj pa vi z vašo sladkorno? Hm, samo nasmehnete se, tokrat ste pripravljeni. Ob pogledu na vse dobrote hitro ocenite situacijo in si rečete: »Težka bo, pa saj mi ni treba vsega pojesti. Najljubši hrani se ne bom odpovedal, bom pa moral kalorije pokuriti na plesišču in žena bo zaradi tega zelo vesela.«

Slika: Prijetno in zdravo
Kaj je in zakaj je pomemben glikemični indeks (GI)?
Glikemični indeks pomeni razvrščanje živil glede na to, kako hitro naraste krvni sladkor – glukoza po njihovem zaužitju. Živila z glikemičnim indeksom do 50 imajo nizek glikemični (GI) indeks, nad 50 pa visok glikemični indeks (GI). Sladkorni bolnik – diabetik mora skrbeti, da v svojo prehrano vključi živila z nizkim glikemičnim indeksom Primeri so v tabeli spodaj.
Od kod dobiti potrebne vitamine in minerale?
Sladkorni bolniki – diabetiki imamo povečano potrebo po vitaminu C in E, cinku in kromu. Vitamina C in E ter cink so antioksidanti, ki zavirajo staranje celic. Cink je zelo pomemben za delovanje imunskega sistema, krom pa pomaga pri vzdrževanju normalne višine krvnega sladkorja – glukoze. Vse te elemente vsebuje cimet. Pri izbiri, na kakšen način bomo telesu zagotovili vitamine in minerale, imamo v praksi tri možnosti:
- Če imamo vrt, voljo in čas, lahko zelenjavo in sadje, ki vsebuje potrebne vitamine, pridelamo sami. Treba se je le seznaniti, v katerem pridelku se nahajajo potrebni vitamini in minerali. Takšen način je vsaj zame najboljši, ker vrt zahteva aktivnost, fizični napor, povečuje veselje do življenja, zahteva učenje in zelo dobro vpliva na človeško psiho (pomirja). Vse to pa že samo po sebi niža krvni sladkor.
- Vse stvari lahko kupujemo vsak dan v trgovini – sveže, sušene ali konzervirane, odvisno od naših možnosti in potreb.
- Zaradi pomanjkanja časa ali drugih vzrokih ob sodobnem načina življenja, že veliko ljudi uporablja prehranska dopolnila, ki vsebujejo potrebne vitamine in minerale.
Je sladkorna bolezen za bolnika res draga?

Slika: Sladkorna bolezen, je draga ali ne?
Že v bolnišnici sem vsak dan slišal od bolnikov: »Sladkorna je draga. Ne vem, kako bom lahko zdravo živel.« Takrat so se ljudje najbolj bali, da ne bodo smeli več jesti zdrave domače hrane, v katero seveda mora »skočiti« svinjina, ker bo zdaj treba jesti samo najboljše – najdražje izbrano meso in vse to obdelano brez maščob. Mastne sire bo treba nadomestiti z nemastnimi, kruh mora biti črn, zelenjava pa mora biti vsak dan na mizi, kar pa vse veliko stane. Maščobe seveda niso bile več priporočljive, zato je mnogo bolnikov (predvsem ženske) načrtovalo takoj po prihodu domov nakup nerjaveče posode z debelim dnom. Sladkor bo treba nadomestiti z umetnim sladilom, kožo bo treba zaščititi s primernimi dragimi kremami, posebna obuvala in obleke pa nas morajo ščititi pred ostrimi predmeti. Takšna so bila razmišljanja takrat in moram reči, da še danes slišim od veliko bolnikov, da si ne morejo privoščiti zdravega življenja.
Danes so pravila, katera živila lahko jemo in katera sredstva za zaščito potrebujemo, približno enaka. Spremenilo se je razmišljanje, utemeljeno na osnovi praktičnih izkušenj, da ni dovolj, če ves poudarek damo samo na to, kaj in koliko bomo jedli. Pri sladkorni bolezni tipa 2 je smiselno kupiti merilec glukoze in lističe. Po naših izkušnjah sladkorna bolezen – diabetes, za katero dobro skrbimo, za bolnika ni dražja od življenja zdravega človeka. Zelo pa stroški narastejo ob slabo vodeni bolezni, ko je treba zdraviti posledice. »Človek ne živi samo od hrane,« je rek, ki ga vsi dobro poznamo. Želimo, da bi ga sladkorni bolniki čimbolj upoštevali. Zato na naši spletni strani poskušamo sladkorne bolnike odvrniti od pretirane osredotočenosti na hrano kot rešitev za njihovo bolezen. Predstaviti želimo aktivnosti, ki nam v življenju s sladkorno boleznijo – diabetesom lahko zelo pomagajo.

Slika: Hrana daje in jemlje.
Kako naj izgleda krožnik sladkornega bolnika-diabetika?
Ni potrebno biti strokovnjak za prehrano in ni vam treba v vsakem trenutku znati analizirati vsakega živila za zdravo življenje s sladkorno boleznijo – diabetesom. Pomembno je, da vsaj po skupinah poznate živila z visokim ali nizkim glikemičnim indeksom (živila, ki hitro ali počasi dvigujejo krvni sladkor). S tem znanjem lahko hitro reagirate in v vsakem trenutku in okolju izberete živilo, ki ustreza vašim potrebam. Nobenih težav ne boste imeli ne v službi, šoli, doma ali na zabavah, če boste pred jedjo malo premislili, kako bo potekal dan. Boste fizično zelo aktivni ali pa bo dan potekal bolj v mirovanju. Potem na krožnik premera 23 cm (krožnik za pico je prevelik) naložite hrano v razmerjih, kot prikazuje slika.

Slika: Razmerje živil pri sladkorni bolezni
V začetku smo zapisali
Z našo metodo boste na enostaven način uspeli v samo 30. dneh znižati krvni sladkor – glukozo za 4 enote (mmol/l) in spoznali, da lahko kljub sladkorni bolezni – diabetesu uresničite svoje sanje.
Naloga: Če želite to uresničiti potem:
- Se ravnajte po zgoraj napisanih nasvetih – pravilih,
- Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom,
- Spremljajte nasvete na Facebooku in YouTube.
Ste vedeli, da lahko v kuhinji ali v službi znižate krvni sladkor ter shujšate. Gospa Marija vam bo povedala, kako se to počne pri 80. letih in Janja pri 40.