KAKO ŽIVETI Z NJO

V preteklosti so bili podatki o posledicah, ki jih povzroča sladkorna bolezen, prav šokantni. Ob krajši življenjski dobi so bolnike po daljšem času prizadele posledice slabega obvladovanja bolezni, sledile so okvare žil, živčevja, oči, ledvic in srca. Pogosto so sledile amputacije udov. Takšni pogledi so danes preostri, saj sodobne tehnologije omogočajo, da se lahko posvetimo vsakemu bolniku posebej in to na tistih mestih, kjer ima šibke točke. Zato z današnjega vidika izkušenj in tehnologije lahko rečemo, da ni nobene potrebe, da bolezen napreduje v svoji najslabši obliki.

JE SLADKORNA BOLEZEN ZA BOLNIKA RES DRAGA?

Že v bolnišnici sem vsak dan slišal od bolnikov: »Sladkorna je draga. Ne vem, kako bom lahko zdravo živel.« Takrat so se ljudje najbolj bali, da ne bodo smeli več jesti zdrave domače hrane, v katero seveda mora »skočiti« svinjina, ker bo zdaj treba jesti samo najboljše – najdražje izbrano meso in vse to obdelano brez maščob.

Mastne sire bo treba nadomestiti z nemastnimi, kruh mora biti črn, zelenjava pa mora biti vsak dan na mizi, kar pa vse veliko stane. Maščobe seveda niso bile več priporočljive, zato je mnogo bolnikov (predvsem ženske) načrtovalo takoj po prihodu domov nakup, takrat zelo drage, nerjaveče posode z debelim dnom. Sladkor bo treba nadomestiti z umetnim sladilom, kožo bo treba zaščititi z  dragimi kremami, posebna obuvala in obleke pa nas morajo ščititi pred ostrimi predmeti.

Takšna so bila razmišljanja takrat in moram reči, da še danes slišim od veliko sladkornih bolnikov, da si ne morejo privoščiti zdravega življenja.

Danes so pravila, katera živila lahko jemo in katera sredstva za zaščito potrebujemo, približno enaka. Spremenilo se je razmišljanje, utemeljeno na osnovi praktičnih izkušenj, da ni dovolj, če ves poudarek damo samo na to, kaj in koliko bomo jedli. Pri sladkorni bolezni tipa 2 je smiselno kupiti merilec glukoze in lističe.

Po naših izkušnjah sladkorna bolezen – diabetes, za katero dobro skrbimo, za bolnika ni bistveno dražja od življenja zdravega človeka. Zelo pa stroški narastejo ob slabo vodeni bolezni, ko je treba zdraviti posledice.

»Človek ne živi samo od hrane,« je rek, ki ga vsi dobro poznamo. Zato na spletni strani “sladkorNAkratko” poskušamo sladkorne bolnike odvrniti od pretirane osredotočenosti na hrano kot rešitev za njihovo bolezen. Predstaviti vam želimo dejavnosti, postopke in pripomočke, ki nam v življenju s sladkorno – diabetesom lahko zelo pomagajo.

 SKRIVNOST USPEHA KAKO TO POČNEJO NAJBOLJŠI?

Veliko je bolnikov, ki so v celoti poraženi – nebogljeni, ker imajo sladkorno bolezen. Mislijo, da jim bolezen onemogoča, da bi svet in ljudi okoli sebe zajemali s polno žlico, se ukvarjali s športom, gradili hiše, kmetovali, obiskovali zabave, gledališča, se izobraževali, ljubili in bili ljubljeni …

Zato se pri sladkorni bolezni lahko vprašamo, kaj je tisto, kar jo upočasnjuje in kaj ji jemlje moč za napredovanje. Odgovor je v zgornjem stavku, da so (kot bi rekli motivatorji) nevarnosti so naše priložnosti.

Ob analizi ljudi, ki dobro obvladujejo življenje s sladkorno boleznijo, bodisi so uspešni športniki (tudi profesionalci), gospodarstveniki, podjetniki, politiki, učitelji, bodisi samo starši, ki z vsakdanjim delom v službi skrbijo za toplino doma družine, smo spoznali, da ti ljudje z znanjem o načinu delovanja sladkorne bolezni tej odvzemajo življenjski prostor. Namesto da bi bolezen iz dneva v dan delala več škode, jo premagujejo z aktivnostmi, ki so se nam še pred kratkim zdele neprimerne:

  • Izpostavljajo se psihičnemu naporu-odgovornosti, saj so radovedni, imajo cilje, želijo živeti svoje sanje, ne izogibajo se odgovornosti … Zaradi tega so veliko med ljudmi, se učijo na osnovi lastnih in tujih izkušenj. Sebe vidijo povsem enakovredne drugim, saj ne čutijo bolečin, ki bi jih lahko pri delu ovirale. Ostale vrednote, s katerimi se lahko v družbi uveljavijo, pa pridobivajo z delavnostjo in vztrajnostjo. Zavedajo se, da se posledicam stresa najbolje izognejo, če se pripravijo nanj.
  • So fizično aktivni, ker si to želijo (športniki), ali imajo poklice pri katerih je fizična aktivnost nujna. Ti imajo fizično delo za nekaj povsem normalnega in koristnega. Zavedajo se reka: “Zdrav duh-um je v zdravem-fizično aktivnem telesu.”

 

  • Uživajo v izbrani hrani, vedo da hrana poganja njihovo telo in um, da je s tega vidika zelo pomembna. Razumejo, da pri sladkorni bolezni hrana daje in jemlje. Ne preveč in ne premalo je pogosto njihovo vodilo. In sveža naj bo.

 

  • Večkrat si vzamejo čas zase, da preverijo, ali še “vozijo” po pravi poti. Preverjajo stanje svoje bolezni (hodijo k diabetologu), kljub temu da se štiriindvajset ur na dan globoko v sebi zavedajo, da imajo sladkorno bolezen.

Predvsem pa si pomagajo z drugimi, dovolijo se učiti od drugih, tistih, ki stvari obvladujejo bolje ali na drugačen način pridejo do boljših rezultatov. Ti jim pogosto postanejo vzorniki (trenerji – coachi), ki jih v današnjih časih spremljajo preko družbenih omrežij (Facebook, YouTube, Instagram …).  YouTube postaja kanal, na katerem se veliko naučijo, saj slika ali film povesta več kot vsaka beseda. Na ta način uporabljajo brezplačne nasvete, ki so vedno na razpolago, ko imajo čas za izobraževanje ali ko potrebujejo nasvet.

  • Veselijo se življenja in gledajo nanj pozitivno. To je najpomembnejše, ne glede na to, ali so stari ali mladi in kakšno je njihovo zdravstveno stanje. Ker življenje jemljejo kot nepopisan list, rešitev vsakega problema vidijo kot pot k sreči.

Praktične izkušnje in rezultati nas učijo, da lahko njihova spoznanja skupaj z našimi usmerimo v prepoznavanje najpomembnejših aktivnosti, ki pripomorejo k življenju s sladkorno boleznijo – diabetesom brez negativnega vpliva na naše zdravje.

IN KAKO LAHKO TO KORISTI MENI?

Če želimo znižati krvni sladkor, moramo opraviti naloge na področjih:

  • spremljanje krvnega sladkorja – glukoze,
  • prehrana,
  • trošenje odvečne energije,
  • veselje do življenja.

IN KAJ MORAM JAZ SEDAJ NAREDITI?

Je čisto enostavno, klikni na SPREMLJANJE KRVNEGA SLADKORJA – GLUKOZE