Trošenje energije in hujšanje pri sladkorni bolezni – diabetesu

Da je fizična aktivnost zelo pomembna za zdravo življenje in torej tudi za znižanje krvnega sladkorja, je znano že zelo dogo. Od tistih, ki uspešno obvladujejo sladkorno bolezen – diabetes pogosto slišimo:

»Tek, delo, fizična aktivnost, to je moj inzulin.«

Res je, z veliko fizične aktivnosti lahko neverjetno znižamo krvni sladkor in shujšamo. Vendar način življenja v sodobni družbi veliko bolnikov odvrača od tega. Na tem mestu ne bomo govorili, kje, kako, kdaj in na kak način se rekreirati (trošiti energijo), ker je to področje preširoko. Svetujemo vam lahko samo, da se čim več gibate. V nadaljevanju bomo opisali metodo, ki omogoča sladkornemu bolniku, da zniža krvni sladkor na način o katerem verjetno ni nikoli razmišljal.

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Nadzor telesne teže

Troši energijo, hujšaj in se ob tem zabavaj!

Moje delo v službi je bilo enkrat bolj sedeče, drugič bolj ¨leteče¨. Po prihodu domov sem imel vedno drugačno višino krvnega sladkorja (malica je bila vedno energetsko približno podobna), zato sem začel razmišljati, koliko energije potrošim takrat, ko se veliko gibam in takrat ko se malo gibam. V ta namen sem si kupil merilec korakov – pedometer – kalorimeter (danes lahko uporabite telefon). Nastavil sem si dolžino koraka in težo. Merilec sem vsak dan dal v žep in odšel v službo. Po mesecu meritev sem ugotovil, da če vsak dan v službi opravim okoli 3000 korakov, izmerjene vrednosti krvnega sladkorja po prihodu domov pokažejo približno enake vrednosti  Tako sem se v službi trudil, da bi vsak dan opravil enako število korakov in potrošil enako količino energije (kalorij), da bi bil krvni sladkor približno enak. Pedometer (merilec korakov) še vedno občasno uporabljam pri športu, delu in na dopustu. Zanimivo ga je zvečer pogledati, si izmeriti krvni sladkor in prebrati zapis o potrošenih kalorijah.

Kako nam lahko metoda s pedometrom koristi?

Pri druženju s sladkornimi bolniki pa tudi z zdravimi, ki želijo zmanjšati telesno težo in znižati višino krvnega sladkorja (v večini primerov gre za ljudi zrelih let, ki niso posebej aktivni), vedno predlagam tudi rešitev s pedometrom. Ljudje namreč vedo, da morajo nekaj spremeniti, ne želijo pa se rekreirati v javnosti ali tudi ne morejo. Bi pa želeli nekaj narediti. Radi bi vsak dan spremljali rezultate, da bi imeli veselje do življenja (najlepše je, ko se trudiš in vsak dan vidiš rezultate – pozitivne).

Tako jim predlagam, da si na pedometru nastavijo dolžino koraka in težo, ga dajo v žep ali za pas in opravijo vsak dan 5000 korakov (število korakov prilagodim fizičnemu stanju bolnika). Vsak dan naj pojedo približno enako (energetsko) količino hrane. Zvečer naj odčitajo prehojene korake – metre, odčitajo potrošene kalorije, izmerijo krvni sladkor in kmalu bodo doživeli pozitivne spremembe. Najboljše rezultate dosežemo, če si meritve vsak dan zapišemo, ker se takrat vklopi “občutek za odgovornost.”

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Uporaba pedometra pri delu

Kako lahko trošimo energijo v stanovanju pri 80. letih?

Gospa Marija jih ima 80, živi v naši ulici in ima že veliko let sladkorno bolezen tipa 2. Ko jo vprašam, kakšne težave ima, mi pravi, da odkar je vdova, nima več toliko veselja do življenja, da ni več toliko aktivna, saj je manj izletov in tistega vsakodnevnega tempa. Zaradi tega so se ji začeli nabirati kilogrami, vse jo boli, krvni sladkor ji narašča in pravi, da ni več takšna, kot je bila! Gospa stanuje v hiši, hčerka z možem in s sinom živi zgoraj, ona pa v pritličju skrbi tudi za muco Piko. Marija še vsak dan skuha kosilo za hčerkino družino in skrbi za rože na terasi. Ker pozna mojo situacijo, nama je sladkorna bolezen – diabetes dober vzrok za daljši pogovor. 

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Marija skrbi tudi za muco Piko

Tako sem ji omenil tudi pedometer terapijo, naj vsaj poskusi, ker bo na ta način pridobila veselje do življenja, saj bo imela pred seboj določene cilje. Začuda je rekla, da bi poskusila. Zet ji je kupil pedometer, nastavil dolžino koraka, težo in jo naučil brati izmerjene vrednosti. Ob ponovnem srečanju je bila zelo vesela, da sem ji predlagal ta postopek trošenja energije. Pri številu korakov še ni prišla do polovice. Vsak dan tekmuje sama s sabo, gleda nadaljevanke stoje in zraven koraka. Pravi, da ji je to v zabavo, zvečer komaj čaka, da si izmeri sladkor in vidi rezultate.Kako lahko trošimo energijo pri 40. letih, če nas šport ne zanima?

Janja jih šteje nekaj čez 40, je žena in mama dveh hčera ter dela kot trgovka v marketu. Mož je veliko na terenu, sama pa je veliko časa preživela s hčerkama (ko sta bili še majhni) v stanovanju v središču mesta. Leta neaktivnosti so prinesla sladkorno bolezen – diabetes in preveliko telesno težo. Želi si narediti nekaj za svoje zdravje, vendar nikoli ni pravih pogojev za začetek. Sama ne ve, kako naj se reši iz tega začaranega kroga. Tudi njej sem predlagal pedometer (števec korakov) terapijo s tem, da sem ji tudi razložil, da mora najti veselje do življenja tudi v službi. Ima namreč takšno delo (vedno na nogah in v gibanju), da lahko v službi opravi 5000 korakov. 

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: V trgovini je veliko gibanja

Ob primerni prehrani lahko že med delovnim časom poskrbi za svoje zdravje, pa še plačano bo dobila za to. Najprej mi je rekla, če sem no.. Ko sem ji zadevo bolje razložil in predstavil korist, ki jo bo imela od tega, se je odločila, da bo poskusila. Kot mi je pozneje pripovedovala, je na začetku čutila veliko notranje jeze in odpor, vendar je vedela, da mora naprej. Počasi je dobila veselje, število korakov raste, teža in višina krvnega sladkorja pa pada. Veseli se vsakega dne in verjame, da ji bo uspelo poskrbeti za svoje zdravje.

Kako hujšati ob sladkorni bolezni - diabetesu?

Visoko telesno težo pri sladkornih bolnikih – diabetikih pogosto spremljata povečan krvni tlak in zvišana vrednost maščob v krvi, kar povzroča staranje krvnih žil. Posledično se poveča možnost za možgansko kap in srčni infarkt. Sodobna priporočila za znižanje telesne teže sladkornim bolnikom svetujejo:

  • Ne sanjajte in ne pretiravajte v želji po hitrem hujšanju, 0,5–1 kg na mesec je povsem dovolj. To znese 6–12 kg na leto, kar je lahko odličen rezultat.
  • Hujšanje ne sme biti mučenje, hrana naj bo okusna, vendar pojejte nekoliko manj.
  • Ne potrebujete posebnih diet, raje opazujte sebe in se vprašajte, zakaj in kdaj jem preveč. Hrana nam je velikokrat nadomestilo ob čustvenih stiskah. V tistih trenutkih uporabite motivacijsko knjigo ali video.
  • Preprečite napade lakote – poglejte video.
  • Najbolj nas nasitijo beljakovine in težko prebavljivi ogljikovi hidrati iz zelenjave.
  • Med obroki ne jejte prigrizkov.V začetku smo zapisali

Z našo metodo boste na enostaven način uspeli v samo 30. dneh znižati krvni sladkor – glukozo za 4 enote (mmol/l) in spoznali, da lahko kljub sladkorni bolezni – diabetesu uresničite svoje sanje.

Naloga: Če želite to uresničiti, potem se ravnajte po napisanih nasvetih. Za izvajanje naloge potrebujete napravo (pedometer ali telefon), ki ima možnost nastavitve dolžine koraka in lastne teže. Rezultati pa se kažejo v številu korakov – metrov in potrošenih kalorijah. Takšno napravo lahko kupite v športnih trgovinah ali v naši trgovini.

Vse do sedaj povedano so elementi, ki tvorijo pogoje, da kljub sladkorni bolezni živimo zdravo. Vendar šele naslednje poglavje odkriva, kako dosedanje znanje združiti v trdno »ladjo«, ki bo kljubovala vsem, tudi najhujšim viharjem, skozi katere nas vodi življenje samo. Lepilo, ki lahko ustvari takšno ladjo, se imenuje..?