IMAM SLADKORNO

Življenje je lahko lepo. Zato, na osnovi praktičnih izkušenj podajamo bolnikom s sladkorno boleznijo – diabetesom nasvete, kako ohraniti ali izboljšati svoje zdravstveno stanje. Pomagali bomo bolnikom, ki kljub sladkorni bolezni želijo živeti ustvarjalno in svojim sanjam zamišljeno življenje.

Strinjamo se s tistimi, ki pravijo, letala so najbolj varna na tleh vendar so narejena za letenje.

 

Tudi mi pravimo, da je človek s sladkorno boleznijo najbolj varen doma, blizu zdravnikov, vendar je narejen za izzive »življenja«.

Res je, literature o sladkorni bolezni je povsod veliko. Toda ker jo “pišejo” zdravniki – diabetologi, bi tudi mi bolniki morali biti zdravniki, da bi razumeli vsebino. In še ves svoj čas bi lahko porabili samo za branje o bolezni.

Zato na strani sladkorNAkratko pričakujte kratke praktične nasvete:

 • Kaj je treba narediti,
 • Kaj dati v »usta«,
 • Kako se motivirati,

da ne boste cele dneve obremenjeni s sladkorno boleznijo. S tem boste čas in energijo usmerili predvsem na druge, za vas pomembnejše, stvari v življenju.

Spletna stran  SLADKORNAKRATKO.si je izključno informativne narave. Na strani združujemo praktične izkušnje bolnikov s sladkorno boleznijo pri ohranjanju ali izboljšanju njihovega zdravstvenega stanja. Stran ne želi in ne more nadomestiti posveta z osebnim zdravnikom ali s specialistom. Vedno se držite navodil osebnega zdravnika ali specialista.

Vsi postopki so napisani na lahkoten, kratek, vsem razumljiv način. Teorijo, preneseno iz strokovnih revij, navajamo predvsem na začetku oziroma tam, kjer je treba, z namenom, da razumemo strokovne izraze ( ko pridete k zdravniku je pomembno, da razumete o čem govori).

KAKO SE JE ZAČELO?

Vse se je začelo nekega dne, ko sem se začel spraševati, zakaj sem nenehno žejen in zakaj sem tega dne šel že desetkrat na »lulanje«. Stvari so se ponavljale iz dneva v dan, iz noči v noč, ob tem sem dobival tudi veliko željo po hrani. Nikomur nisem omenil svojih problemov, tolažil sem se s tem, da se bo vse prej ali slej uredilo. Po mesecu takšnega kroga (žeja, lulanje, lakota) sem se odločil, da tako ne gre več naprej, zato sem obiskal svojo zdravnico, ki me je napotila k diabetologu. V laboratoriju so preko testiranja ugotovili visok krvni sladkor.

Diabetolog mi je predpisal dieto in pregled čez dva meseca. Vesel sem bil, da bo vse v redu, vendar ni bilo tako. Diete se nisem držal (razen tega, da nisem jedel sladkega), saj sem bil nenehno lačen, hude žeje in pogostega “lulanja” pa se nisem mogel rešiti. Bil sem nenehno utrujen, hujšal sem, zato je tudi okolica opazila, da z menoj nekaj ni v redu.

Tipični znaki za nastanek sladkorne bolezni – diabetesa so:

 • povečano izločanje vode iz telesa (uriniranje),
 • huda žeja,
 • izguba teže,
 • slabo počutje.

KO TAKO NI ŠLO VEČ NAPREJ

Po dveh mesecih takšnega mučenja sem komaj dočakal pregled pri diabetologu, ki je preko izvidov takoj ugotovil stanje in določil diagnozo: tip 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen – diabetes). Bil sem takoj sprejet v bolnišnico, da se naučim obvladovati bolezen z inzulinom, vendar inzulin za zdravo življenje ni dovolj, urediti je treba predvsem druge stvari.

Normalni krvni sladkor na tešče je 6,0 mmol/l ali manj: mejno zvišanje količine krvnega sladkorja znaša od 6,1 do 6,9 mmol/l.

Sladkorno bolezen imamo, če je: krvni sladkor na tešče 7,0 mmol/l ali več oziroma po obroku 11 mmol/l ali več

KAJ JE DIABETES?

Sladkorna bolezen ali diabetes mellitus je: kot ga opredeljuje Mednarodna federacija diabetikov (IDF), kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi (ki jo dobimo iz hrane) oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.

 Sladkorna bolezen – diabetes, če je ne zdravimo, povzroči trajne okvare, nepravilnosti v delovanju ali pa celo odpoved številnih telesnih organov. Kronični zapleti so vzrok za slepoto, odpoved ledvic, amputacijo nog, srčno-žilno bolezen in možgansko kap.

Inzulin je hormon, kemijsko beljakovina, ki jo izločajo beta celice v trebušni slinavki, natančneje v tako imenovanih Langerhansovih otočkih v trebušni slinavki. Koncentrat trebušne slinavke je bil za zdravljenje sladkorne bolezni prvič uporabljen leta 1922. Nekdaj so inzulin pridobivali iz goveje ali svinjske trebušne slinavke, danes pa ga proizvajajo tako, da neki bakteriji ali plesni z genetskim inženiringom vsilijo, da ga izdeluje, potem pa izcedek očistijo. Tako pridobljeni inzulin je povsem enak človeškemu in ga imenujemo tudi humani inzulin.

Delitev sladkorne bolezni glede na nastanek

Tip 1 (od inzulina odvisna sladkorna bolezen):

 • Pojavi se v otroštvu in mladosti (največ v puberteti) oziroma do 30. leta starosti.
 • Njegova osnova je najverjetneje nesrečna kombinacija dedne zasnove; verjetnost, da zboli otrok, katerega eden od staršev je diabetik, je 2 do 5 odstotkov; če sta diabetika oba starša, je verjetnost, da bo diabetik tudi otrok, 30 odstotkov.
 • Zdravljenje z inzulinom je nujno že vse od pojava bolezni; inzulin je z injekcijami treba nadomeščati do konca življenja.

Tip 2:

 • Je najpogostejša oblika sladkorne bolezni: ima jo približno 90 % vseh diabetikov;
 • Osnova je verjetno genetska;
 • Ne gre za pomanjkanje inzulina, pač pa za odpor proti njegovemu delovanju (lahko ga je celo preveč);
 • Odpornost na inzulin se s starostjo povečuje (če je za to dedna osnova); hiperglikemija je sprva zmerna, nato se povečuje;
 • Pri zdravljenju zadoščajo dieta in antidiabetične tablete, sočasno je treba zdraviti tudi težave, ki se pojavljajo vzporedno (zvečan krvni sladkor, zvečane maščobe v krvi, zvečan krvni tlak) oziroma zmanjšati telesno težo, če je ta prevelika, ter opustiti kajenje;
 • Z leti lahko bolniki dosežejo tako visoke vrednosti glukoze v krvi, da je potrebno zdravljenje z inzulinskimi injekcijami;
 • Tako k nastanku kot k slabšanju bolezni pripomorejo neustrezne življenjske okoliščine (neprimerna prehrana, prevelika telesna teža, premalo gibanja, stres).

Poznamo pa še tretji tip sladkorne bolezni – diabetesa, ki se pojavi pri nekaterih nosečnicah. Gre za nosečnostno sladkorno bolezen. Stroka ga imenuje gestacijski diabetes, ki se pojavi med nosečnostjo in izgine po porodu. Je pogost vzrok za nastanek zapletov v nosečnosti. Sladkorna bolezen v nosečnosti je zelo v porastu in predstavlja velik zdravstveni problem, zato je treba veliko pozornosti vlagati v zmanjšanje možnosti za njen nastanek.

Hipoglikemija (stanje znižane koncentracije sladkorja v krvi)
Nastane pri zdravljenju z inzulinom oziroma tabletami, zaradi:

 • prevelika doza inzulina ali tablet,
 • prevelika telesna aktivnost,
 • premalo hrane oziroma opuščen obrok,
 • pitje alkohola na prazen želodec,
 • včasih pravi vzrok ni znan.

Znaki hipoglikemije:    

 • lakota,
 • drgetanje,
 • znojenje,
 • strah,
 • vznemirjenje,
 • bledica,
 • hitrejši srčni utrip,
 • težave s koncentracijo,
 • nezavest (pri težki hipoglikemiji).

KAKO VPLIVAJO NA NAS NASVETI, KAJ LAHKO JEMO?

V bolnišnici nas je bila pisana druščina. Največ smo se pogovarjali o, o čem drugem kot o hrani. Spomnim se bolnika srednjih let, ki je bil tudi popoldanski mesar. Hrana je bila tako pomemben del njegovega življenja, da je o njej govoril nadvse čustveno, zaradi česar v omejitvah ni videl več smisla življenja. Kolegica je videla rešitev v nakupu posode za kuhanje brez maščob, ker ima družino in zaradi nje res ne morejo vsi trpeti. V glavnem, ob diagnozi sladkorne bolezni – diabetesa, človek na kratko umolkne, povesi glavo, na rahlo otrpne in se vpraša: »Kaj bom pa sedaj jedel?«

JE LAHKO ŽE SAMA DIAGNOZA SLADKORNI BOLNIK DIABETIK PREVEČ ZA NEKATERE?

Mene predpisana dieta ni preveč prestrašila. Najbolj me je motila diagnoza sladkorna – diabetes – neozdravljiva za vse življenje. »Pikanje« vsak dan, ne, to ni zame. Najprej sem sam sebe krivil za bolezen, spraševal sem se, kaj sem delal narobe. Nekako me je bilo sram, da se mi je to zgodilo. Saj to ni mogoče. Mislil sem si, da je bolezen pri meni gotovo prehodnega značaja in nekega lepega dne, ko se bom zjutraj zbudil, je ne bo več. Po nekaj dneh v bolnišnici prvi šok mine, tudi zaradi tega, ker si med sebi enakimi.

Pozneje pa nas življenje postavlja vsak dan v novo situacijo. Takrat sem že mislil, da je s tem konec sanj v mojem življenju. Vendar, sem kmalu spoznal rek:

»Ko se ti zaprejo vrata, se ti odpre okno.«

Klikni na  IN KAJ SEDAJ?