Kako živeti z njo ( s sladkorno boleznijo)?

V preteklosti so bili podatki o posledicah, ki jih povzroča sladkorna bolezen, prav šokantni. Ob krajši življenjski dobi so bolnike po daljšem času prizadele posledice slabega obvladovanja bolezni, sledile so okvare žil, živčevja, oči, ledvic in srca. Pogosto so sledile amputacije udov. Takšni pogledi so danes preostri, saj sodobne tehnologije omogočajo, da se lahko posvetimo vsakemu bolniku posebej in to na tistih mestih, kjer ima šibke točke. Zato z današnjega vidika izkušenj in tehnologije lahko rečemo, da ni nobene potrebe, da bolezen napreduje v svoji najslabši obliki.

Sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Zdravje in vitalnost v zrela leta

Skrivnost uspeha - kako to počnejo najboljši?

Veliko je bolnikov, ki so v celoti poraženi nebogljeni, ker imajo sladkorno bolezen. Mislijo, da jim bolezen onemogoča, da bi svet in ljudi okoli sebe zajemali s polno žlico, se ukvarjali s športom, gradili hiše, kmetovali, obiskovali zabave, gledališča, se izobraževali, ljubili in bili ljubljeni. Zato se pri sladkorni bolezni lahko vprašamo, kaj je tisto, kar jo upočasnjuje in kaj ji jemlje moč za napredovanje. Odgovor je v zgornjem stavku, da so (kot bi rekli motivatorji) nevarnosti naše priložnosti. Ob analizi ljudi, ki dobro obvladujejo življenje s sladkorno boleznijo, bodisi so uspešni športniki (tudi profesionalci), gospodarstveniki, podjetniki, politiki, učitelji, bodisi samo starši, ki z vsakdanjim delom v službi skrbijo za toplino doma družine, smo spoznali, da ti ljudje z znanjem o načinu delovanja sladkorne bolezni le tej odvzemajo življenjski prostor. Namesto da bi bolezen iz dneva v dan delala več škode, jo premagujejo z aktivnostmi, ki so se nam še pred kratkim zdele neprimerne:

  • Izpostavljajo se psihičnemu naporu (stresu), saj so radovedni, imajo cilje, želijo živeti svoje sanje, ne izogibajo se odgovornosti … Zaradi tega so veliko med ljudmi, se učijo na osnovi lastnih in tujih izkušenj. Sebe vidijo povsem enakovredne drugim, saj ne čutijo bolečin, ki bi jih lahko pri delu ovirale. Ostale vrednote, s katerimi se lahko v družbi uveljavijo, pa pridobivajo z delavnostjo in vztrajnostjo. Zavedajo se, da se posledicam stresa najbolje izognejo, če se pripravijo nanj.

sladkorna bolezen-diabetes

Slika: Delo, učenje, priprava na stres

  • Izpostavljajo se fizičnim aktivnostim, ker si to želijo (športniki), ali imajo poklice, pri katerih je fizična aktivnost nujna. Velikokrat enačijo fizično aktivnost, delo s sprostitvijo.

Sladkorna bolezen-diabetes in fizična aktivnost

Slika: Fizična aktivnost ob sladkorni bolezni

  • Uživajo v izbrani hrani. Vedo, da hrana poganja njihovo telo in um, da je s tega vidika zelo pomembna. Razumejo, da pri sladkorni bolezni hrana daje in jemlje. Ne preveč in ne premalo je pogosto njihovo vodilo. In sveža naj bo.

Sladkorna bolezen-diabetes in prehrana

Slika: Hrana, energija za telo

  • Večkrat si vzamejo »čas zase«, da preverijo, ali še vozijo po pravi poti. Preverjajo stanje svoje bolezni (hodijo k diabetologu), kljub temu da se štiriindvajset ur na dan globoko v sebi zavedajo, da imajo sladkorno bolezen. Predvsem pa si pomagajo z drugimi, dovolijo se učiti od drugih, tistih, ki stvari obvladujejo bolje ali na drugačen način pridejo do boljših rezultatov. Ti jim pogosto postanejo vzorniki (trenerji – coachi), ki jih spremljajo preko družbenih omrežij (Facebook, YouTube, Instagram …). Predvsem YouTube postaja kanal, na katerem se veliko naučijo, saj slika ali film povesta več kot vsaka beseda. Na ta način uporabljajo brezplačna orodja, ki so vedno na razpolago, ko imajo čas za izobraževanje ali ko potrebujejo nasvet.

Sladkorna bolezen-diabetes in obisk zdravnika

Slika: Zdravniški pregled je skrb zase

  • Veselijo se življenja in gledajo nanj pozitivno. To je najpomembnejše, ne glede na to, ali so stari ali mladi in kakšno je njihovo zdravstveno stanje. Ker življenje jemljejo kot nikoli končano, rešitev vsakega problema vidijo kot pot k sreči.

Sladkorna bolezen-diabetes, veselje do življenja

Slika: Vedno je lahko nekaj zanimivega

Njihove izkušnje in rezultati nam lahko pomagajo, da spoznamo katere aktivnosti pripomorejo k temu, da lahko s sladkorno boleznijo – diabetesom živimo brez negativnega vpliva na naše zdravje.

Ja in kako lahko to koristi meni?

Od njih se bomo učili. Šli bomo skozi vsa področja – aktivnosti, ki jim dajejo odlične rezultate. Ta področja so: