Diabetično stopalo. Pripomoček za zdravljenje

Diabetično stopalo, pripomoček za zdravljenje

Kako nastane diabetično stopalo?

Sladkorna bolezen diabetes povzroča prizadetost in poškodbe perifernega živčevja. Kot posledica visokega krvnega sladkorja glukoze. Posledica je slabša prevodnost živcev za impulze in sčasoma propad živčevja. Prizadete postanejo tudi male krvne žilice, ki živce prehranjujejo. Slaba preskrba s kisikom in hranili vodi še v dodatno okvaro živčnih vlaken.

Kako sladkorni bolniki čutijo okvare živčevja?

Bolniki najprej začutijo različne težave predvsem na spodnjih delih nog (stopalih).Težave, ki se pojavijo so:

  • mravljinčenje,
  • zmanjšan občutek za toplo in hladno,
  • bolniki imajo hladne noge,
  • bolečine v stopalih (predvsem ponoči).

V začetku so bolniki pretirano občutljivi na te dražljaje (dotik, stisk noge …), pozneje pa teh dražljajev ne čutijo več. Ne zaznajo in ne čutijo več dotika na podplatu ali tople (vroče) vode. Ker ne čutijo pritiska čevlja, vroče vode ali bolečine, se lahko na stopalih ustvarijo rane ali opekline, ne da bi se bolniki tega zavedali. Takšno stanje se imenuje diabetično stopalo in je pogost vzrok, da je treba dele nog z operacijo odrezati.

Zaplet pri diabetičnem stopalu je razjeda na koži, ki se brez ustrezne strokovne oskrbe ne zaceli. V večini primerov se s pravilno oskrbo lahko izognemo najhujšim posledicam.

Diabetično stopalo. Sladkorna bolezen.
Slika: Posledice sladkorne bolezni - diabetesa.

Nastanek razjede je največkrat povezan z manjšo poškodbo ali žuljem, ki se noče zaceliti. Postavi se vprašanje, kako zaceliti rano? Problem je, ker se pri hoji poveča pritisk na rano, ki se zaradi tega težko celi. Zato je osnovno pravilo zdravljenja nevropatičnega diabetičnega stopala z rano, razbremenitev. Razbremenitev pomeni zmanjšanje pritiska na rano, kar bo omogočilo njeno celjenje. Za razbremenitev lahko uporabimo tesno prilegajoči se mavec, začasni čevelj ali posebej izdelano obutev.

Najnovejšo rešitev predstavlja VACOped DIABETIC terapevtski pripomoček za oskrbo diabetičnega stopala. Pripomoček zagotavlja uspešno celjenje diabetičnih razjed-ran in pacientu daje svobodo gibanja. Celjenje ran omogoča vakuumska blazina, ki se anatomsko prilagodi stopalu in ustvarja enakomeren pritisk na stopalo. To omogoča hitro celjenje rane. Oblika podplata je izdelana posebej za sindrom diabetičnega stopala. V praksi se je potrdilo, da pripomoček ustvarja pogoje za hitro in učinkovito  celjenje diabetičnih razjed – ran. S tem pa se sladkornemu bolniku vrača popolna gibljivost in samostojnost.

Kako deluje si poglejte TUKAJ.

Za več informacij nas kontaktirajte na: KONTAKT