Še predenj se sladkorna bolezen prične.Prediabetes

Kako je lahko, še preden se sladkorna bolezen – diabetes prične?

Po nekaj dnevih, preživetih v bolnišnici, se mi je s pomočjo inzulina sladkor znižal na spodobno vrednost. Sledilo je veliko olajšanje, nisem bil več žejen, nisem hodil več vsake pol ure na »lulanje« in pretirane potrebe po hrani nisem več čutil. Prestrašil pa sem se ob pogledu na uro, ker sem videl vse megleno. Zdravnik mi je pozneje razložil, da je slab vid posledica spremembe dioptrije, ki jo povzroča sprememba višine krvnega sladkorja. In res, dober vid se mi je v nekaj dneh v celoti povrnil.

Nekega dne je k moji postelji pristopila mlada postavna medicinska sestra. Rekla je, da ji je ime Mojca in da bi se želela pogovoriti o moji sladkorni bolezni. Sedla je na stol ob moji postelji, odprla mapo s papirji, jo položila na svoje lepe noge in me povprašala:

 • O moji starosti.
 • Ali ima že kdo v družini to bolezen (takrat sem rekel, da ne, čeprav sem pozneje ugotovil, da je sladkorna bila kar prisotna v širši družini).
 • O mojih prehrambnih navadah, fizični aktivnosti, količini spanja, pitju alkohola …
 • Ali sem pred pojavom bolezni čutil kakšne spremembe pri počutju (slabost, nenadna potreba po sladkem …) in to je bilo pravo vprašanje! Začel se mi je odvijati film, v katerem sem igral že nekaj let. Spomnil sem se utrujenosti, glavobola in slabosti, ki me je velikokrat nepričakovano obšla. Takrat sem začutil veliko potrebo po sladkem. Če sem bil v bližini trgovine, sem si takoj kupil čokolado, sedel na klop in jo v celoti »požrl«. Zadovoljstvo, ki me je obšlo čez nekaj minut, je bilo nepopisno. In to se mi je dogajalo več let.

Mojca mi je razložila, da se velikokrat tako začne. Nihanja krvnega sladkorja so lahko na dolgi rok zelo nevarna. Čez čas telo ne more več uravnavati količine sladkorja v krvi in pojavi se diabetes tipa 2, ki lahko privede do številnih zapletov. Pri mlajših pa se lahko pojavi tip 1. Izvedel sem tudi, da če bi takrat razumel, kaj se dogaja z menoj in če bi šel k zdravniku, bi lahko to nihanje sladkorja (hipoglikemijo) tudi zdravili.

Žal je zame bilo že prepozno. Ima pa družba danes dovolj znanja in za tiste, ki želijo tudi preventivno narediti nekaj zase, je pripravljenih veliko rešitev.

Sladkorna bolezen ne nastane čez noč. Razvija se leta, celo desetletja. V tem času jo imamo možnost ustaviti.

Bodite pozorni na znake sladkorne bolezni – diabetesa!

V vsakodnevnem življenju zato pazite na znake, ki lahko kažejo na možnost razvoja bolezni. Znaki nihanja – padca krvnega sladkorja (hipoglikemije) so lahko:

 • tesnoba,
 • glavobol,
 • depresija,
 • zmedenost,
 • razdražljivost,
 • živčnost,
 • nihanje razpoloženja.

Ob tem se pojavijo: moten vid, povišan srčni utrip, omotičnost, pretirano potenje, tresavica, čudno obnašanje, nespečnost preko noči …

Da dobimo dokaz o hipoglikemiji si je potrebno večkrat izmeriti krvni sladkor – glukozo.

Hipoglikemijo imamo, če je višina krvnega sladkorja – glukoze na tešče pod 3,5 mmol/L.

Zakaj je hipoglikemija tako nevarna?

Najhuje pri hipoglikemiji je, da dobijo možgani premalo sladkorja – glukoze, kar lahko vodi do epileptičnih napadov, krčev, nezavesti ali celo do trajne možganske okvare in smrti.

Želite življenje brez sladkorne bolezni diabetesa?

Kako preprečiti nastanek sladkorne bolezni?  Poglej TUKAJ.