Sladkorna bolezen-diabetes. Meritve krvnega sladkorja-glukoze.

Kako si pomagajo tisti, ki pridejo čisto na vrh?

Za pot na vrh mora sladkorni bolnik imeti tudi pravo orodje

»Preden smo dosegli Soriško planino, sem si v avtu izmeril krvni sladkor; 8,3 mmol/l. Pustil sem brez korekcije inzulina, kajti pred mano je bilo še pol ure hoda do vrha smučišča, kjer je bil start. Med hojo smo s pripovedovanjem šal skrivali pri vseh prisotno nervozo. Temu padalci pravimo »zdrav strah«, saj nas prisili k temu, da smo pred in med poletom še bolj pazljivi…Na vrhu Soriške planine so nas pozdravili drugi padalci in prekrasen razgled na eno najlepših gorskih vasic Sorico. Dvakrat sem preveril sladkor, da morda ne kaže trenda navzdol. Črpalko sem nastavil za štiri ure na 60-odstotno delovanje, energijske gele, Frutabele in Cedevito sem si zatlačil v žepe na sedežu, merilec sladkorja pa v kokpit…«

Tako je v svoji knjigi »V iskanju prave vrednosti« zapisal Robert Zupan (že od otroštva sladkorni bolnik tipa 1, ki je od inzulina odvisna sladkorna bolezen). Robert je zaljubljen v življenje in vnet zagovornik aktivnega življenja sladkornih bolnikov. Kot jadralni padalec je letel tudi z Mont Blanca.

Knjiga opisuje izjemno usmerjenost k doseganju cilja in s tem k uresničevanju svojih želja. V takšnem trenutku postane sladkorna bolezen samo eden od motečih elementov na naši poti. Uspešni ljudje se zavedajo svoje bolezni, vendar ne delajo prevelikega problema iz tega. Zavedajo se, da je večkrat treba stopiti na zavoro, premisliti, v kakšni situaciji so, in nato odgovorno ukrepati.

Sladkorna bolezen-diabetes in šport
Slika: Zahteven nadzor krvnega sladkorja!

Meritve krvnega sladkorja so zato njihova osnovna vsakodnevna aktivnost. Uspešni ljudje so zame vsi, ki delajo in se trudijo živeti svoje sanje, saj vsak cilj, ki ga želimo doseči v življenju, zahteva psihični in fizični napor (nič ni zastonj).

Velikokrat naletim na prepričanja, da naj bi pogoste meritve bile smiselne samo za sladkorne bolnike na inzulinu. Vendar ni tako. Tudi tisti, ki so na tabletah ali brez njih, morajo s pogostimi meritvami kontrolirati svoj sladkor. Ni pomembno, s čim se ukvarjate, s fizičnim ali z umskim delom (aktivnostmi). Visok ali nizek krvni sladkor povzroča utrujenost, zmanjšuje osredotočenost in ostrino uma. V takšnem stanju pa je težko dosegati odlične rezultate. Uspešni ljudje si zato večkrat na dan v odvisnosti od zahtev merijo krvni sladkor.

Vendar je zaradi želje, da dosežemo cilj, treba opraviti veliko dela. Zahtevno okolje, v katerem se nahajamo (mraz, vročina, tema),pa pogosto še otežuje meritve z običajnimi merilniki. Te meritve namreč potekajo takole:

Umiješ si roke, vzameš merilnik, odpreš škatlico z merilnimi lističi, listič vstaviš v merilnik, napneš sprožilno napravo, nastaviš prst in pik. Stisneš prst, da se oblikuje kapljica krvi, se z njo dotakneš merilnega lističa, počakaš nekaj sekund in rezultat se pokaže na ekranu merilnika, odstraniš merilni listič in konec.

Za aktivnega sladkornega bolnika je takšen potek meritev velikokrat prepočasen in prezahteven. Tudi sam sem kot ljubitelj potovanj »sanjal« o enostavnejšem načinu izvajanja meritev.

In čas ga je prinesel. Pojavil se je merilnik, ki v celoti pokriva zahteve dinamičnih, neustavljivih, življenja željnih sladkornih bolnikov. Sliši na ime ACCU CHEK Mobile in kot pravi proizvajalec, je enostaven in pameten. Enostaven za uporabo in pameten kot naprave današnjega časa pač morajo biti (povezljiv in analitičen).

Slika: Za dinamične sladkorne bolnike

Uporaba merilnika me je navdušila, ker:

  • Merilnik deluje brez testnih lističev, saj ima kaseto za merjenje s 50 testnimi polji na enem traku.
  • Zato ni več rokovanja s posameznimi testnimi lističi in skrbi, kam z njimi po uporabi.
  • Sprožilna naprava je pripojena merilniku. Naprava se napne in sproži z enim klikom, bobenček pa vsebuje šest lancet. Zdaj je merjenje krvnega sladkorja enostavnejše in udobnejše. Meritve lahko izvajamo kadarkoli in kjerkoli.

In zakaj je še poseben?

Ker je namenjen samo tistim, ki znajo ceniti pogoste meritve krvnega sladkorja. Merilnik se blokira, če se kaseta (50 meritev) ne izkoristi v 90 dneh. Namenjen je pač tistim sladkornim bolnikom, ki si s pogostimi meritvami želijo čisto na vrh. Pa karkoli že v življenju nekoga beseda »vrh« pomeni.

Težko je vse dobre lastnosti opisati z besedami, zato si poglejte video. Merilnik lahko dobite TUKAJ.

Slika: Prava odločitev