Sladkorna bolezen-diabetes in zaščita kože

Kako zaščititi kožo pri sladkorni bolezni – diabetesu?

Zakaj je nega kože zelo pomembna?

Sladkorni bolniki – diabetiki morajo biti pozorni na vse kožne spremembe, še posebej pa morajo opazovati noge. Pri sladkornih bolnikih so kožne okužbe namreč zelo pogoste.

Kaj se dogaja s kožo pri sladkornih bolnikih diabetikih?

Bolniki s sladkorno boleznijo trpijo za okvaro avtonomnega živčnega sistema, kar povzroča zmanjšano izločanje lojnih žlez. Takšna koža postane suha. Naravna funkcija kože je zelo oslabljena, zato jo napadajo virusi, glivice in bakterije. Okužena koža se celi zelo počasi, povzroča razna obolenja in zahteva poseben način zdravljenja. Velik problem je nenehno prisoten srbež, ki je bolj izrazit pozimi in takrat, ko ne hodimo ven. Koži moramo zato posvečati veliko pozornost.

Kako izgleda suha koža?

Suha koža ima drobne pore, je brez leska in rožnate barve. Koža se hitreje stara in pojavljajo se gubice. Na mrazu, soncu in vetru postane vneta, zato pordi. Praktično vsi sladkorni bolniki – diabetiki se srečujejo s suho kožo. Stanje se poslabša pozimi in takrat, ko se pojavijo še druge bolezni.

Kaj je treba narediti za zdravo kožo?

Medicina priporoča vedno naravni način zdravljenja. Predvsem se morajo vsak dan truditi znižati višino krvnega sladkorja – glukoze. Kako se to naredi, opisujemo na spletni strani sladkorNAkratko. Če ne želite brati vsega, naredite sledeče:

  • bodite fizično aktivni, družbeno aktivni in imejte veselje do življenja, pravilno se prehranjujte, saj tako dosežete najboljše delovanje genov, nadziranje hormonov in preprečevanje vnetij.

Ker velikokrat te naloge ne naredijo, si morajo sladkorni bolniki pomagati s pripravljenimi mazili.

Katere kreme najbolj pomagajo?

Kadar govorimo o zaščiti kože, sledi pogosto zgornje vprašanje. Dermatologi razlagajo vedno enako. Krema mora nadomestiti izgubljeno maščobo in vlažiti kožo. S kremami želimo ujeti vodo v vrhnjo plast kože in preprečiti, da voda izhlapi. Dermatologi priporočajo uporabo mastnih negovalnih mazil in emulzij z naravnimi vlažilci TUKAJ.