Sladkorna bolezen-diabetes in obseg trebuha

Zakaj je obseg trebuha pri sladkorni bolezni – diabetesu tako pomemben?

Tokrat bomo predstavili problematiko čezmerne telesne teže, ki se kaže v povečanem obsegu trebuha.

Pogoste se previsoka telesna teža izračuna z indeksom telesne mase (ITM),ki predstavlja razmerje med telesno višino in telesno težo. Čezmerno telesno težo imamo, če indeks presega 26, in govorimo o debelosti če presega 30. Stroka je ugotovila, da ITM ne prikaže realne nevarnosti za zdravje sladkornega bolnika-diabetika. Saj športniki, ki gradijo na moči hitro presežejo ITM 28 zaradi teže povečane mišične mase. Dejansko pa sploh niso pretežki, ker mišice tehtajo več kot maščoba.

Ali meter pokaže bolje?

Obseg trebuha, merjen v višini pasu pove več. Saj bolje prikazuje tveganje za zdravje zaradi prevelike količine maščobe v predelu trebuha. Nabiranje maščobe v trebušni votlini je zelo škodljivo. Saj se začne maščobno tkivo nabirati tudi v jetrih in trebušni slinavki, kar vpliva na zmanjšano možnost izločanja inzulina.

Torej upoštevajmo:

  • Vitek trebuh pomeni manjše tveganja za nastanek sladkorne bolezni –  diabetesa  in bolezni srčno žilnega sistema,
  • Za ženske je idealen obseg trebuha manj kot 80 centimetrov,
  • Pri moških lahko znaša do 94 centimetrov.

Kako izvajamo meritve obsega trebuha?

Meritve izvajamo zjutraj še pred zajtrkom. Postavimo se pred ogledalo, zravnamo, rahlo izdihnemo in v višini popka izmerimo obseg trebuha.

Če ugotovimo, da imamo povečani obseg trebuha lahko, s pravilno prehrano in redno fizično aktivnostjo, tveganje za poslabšanje zdravja zmanjšamo.

Sredstva, ki uspešno pomaga pri znižanju telesno teže dobite TUKAJ.