Znižanje krvnega sladkorja-Diabetični obliži

Diabetični obliži znižujejo krvni sladkor – glukozo?

»Sladkorna bolezen diabetes je ozdravljiv.« Naslove s podobnimi trditvami lahko večkrat zasledimo v različnih časopisih in revijah. Odziv je po navadi ostro negativen, podkrepljen z besedami, da »želijo ljudje, ki to pišejo, samo izkoriščati stisko ljudi«. Iz pogovorov pa sem velikokrat spoznal, da takšne komentarje dajejo ljudje, ki nimajo sladkorne bolezni ali se na bolezen sploh ne spoznajo. Zato bi tudi na področju sladkorne bolezni lahko obveljal rek našega Prešerna: »Le čevlje sodi naj Kopitar.«

Sam takšne članke vedno preberem, saj si želim, da bi obstajalo zdravilo za mojo bolezen. Vsebino člankov po navadi analiziram, stvari preizkusim in izvajam redno kontrolo. 

V nadaljevanju predstavljam diabetične obliže, ki zadnja leta pridobivajo na veljavi. Uporabniki pa so z njimi vedno bolj zadovoljni. 

Kaj pa če obstaja zdravilo za sladkorno bolezen diabetes? Kako sem spoznal diabetične obliže?

Pred več kot petnajstimi leti sem slišal za tako imenovane diabetične obliže. Obliži naj bi vsebovali zdravilne rastline izvlečke, katerih učinek, po stari kitajski medicini, preprečuje nastanek, zmanjšuje ali celo ozdravi sladkorno bolezen diabetes (tako kot današnji obliži odpravljajo bolečine, nespečnost, zdravijo razne bolezni …). Mnenja med ljudmi o uporabi in zdravilni moči obližev so bila zelo deljena.

Medicina oz. zdravniki so zagovarjali stališče, da sladkorna bolezen ni ozdravljiva na takšen način, zato naj bi bila takšna upanja lažna in naj bi zgolj zavajala bolnike. Drugi, ki so te obliže preizkusili, so trdili, da so zmanjšali višino sladkorja v krvi ali celo odpravili bolezen. V zadnjih letih se naravni pripravki za nižanje krvnega sladkorja glukoze vedno pogosteje uporabljajo, zato tudi diabetični obliži pridobivajo vedno več uporabnikov. 

Kaj so diabetični obliži?

Diabetični obliž je »lepilni trak«, na katerega so nanesene mešanice oz. izvlečki tradicionalnih kitajskih zelišč. Terapevtskega učinka diabetičnega obliža ne dosežemo takoj, temveč postopno, zato ne moremo pričakovati hitrega znižanja krvnega sladkorja glukoze. Diabetični obliži vsebujejo samo naravne rastlinske sestavine, zato v osnovi ne povzročajo alergije (lahko tudi povzroči alergijo, če smo alergični na določene rastline, zato jih je potrebno preizkusiti).

Učinek diabetičnih obližev temelji na zeliščih in njihovih izvlečkih ter na edinstveni metodi zdravljenja. Diabetični obliž se zalepi na  trebuh (popek), vsa hranila iz zelišč pa preko kože prehajajo v kri. Redno nanašanje diabetičnega obliža zagotavlja ravnotežje potrebnih snovi v telesu in s tem zdravljenje.

Kako diabetični obliži pomagajo pri sladkorni bolezni?

Diabetični obliži:

 • Uravnavajo višino krvnega sladkorja – glukoze.
 • Pospešujejo ustvarjanje in izločanje insulina, ki ga proizvaja trebušna slinovka, normalizirajo glikemijo, zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo delovanje centralnega živčnega sistema.
 • Vsebujejo minerale (magnezij, natrij, kalij, mangan, cink) in jih prenašajo v telo. Ti minerali so zelo koristni in pomagajo sladkornim bolnikom – diabetikom pri zdravljenju.
 • Spodbujajo delovanje žolča, izboljšujejo prebavo, čistijo kri.

Lahko diabetični obliži preprečijo nastanek sladkorne bolezni?

 • Uporaba diabetičnih obližev je primerna za vse sladkorne bolnike, torej tipa 1 in 2. Boljše rezultate pa dosegajo bolniki tipa 2, ki še niso na inzulinu.
 • Diabetični obliži so primerni tudi za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni. Tistim, ki imajo bolezen že v družini, pa se bojijo, da jo bodo tudi sami nasledili, lahko diabetični obliži zelo pomagajo. Te metode se poslužujejo predvsem mladi ljudje, ki se zavedajo pomena zdravja zase in za svojo družino (dednost, prenos sladkorne bolezni na svoje otroke).
 • Pomagajo tudi pri prediabetesu, to je pri ljudeh, ki imajo povišan krvni sladkor in želijo preprečiti da se pri njih razvije sladkorna bolezen.

Kako uporabljamo diabetične obliže?

Diabetične obliže sladkorni bolniki ali tisti, ki jih želijo uporabiti za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni, uporabljamo na sledeči način:

 • Očistimo kožo kjer se bo diabetični obliž zalepil (popek) z antibakterijskim sredstvom.
 • S čistimi rokami odpremo posamično embalažo.
 • Zalepimo diabetični obliž na predvideno mesto (popek).
 • Najboljše rezultate dosežemo, če si vsak dan zalepimo nov obliž . Obliž naj bo na telesu 8 -12 ur. Menjamo ga zjutraj ali zvečer (izberemo kar nam je ugodneje).

V kakšnem času lahko znižamo krvni sladkor – glukozo z diabetičnimi obliži?

 Uporaba ( tretma) za najboljše rezultate poteka takole: 

 • Če jemljete kakršnakoli zdravila za nižanje krvnega sladkorja (tablete, inzulin..) jemljite te stvari v enaki količini še naprej.
 • Po 4-8 tednih  (1-2 tretmajih) boste znižali višino krvnega sladkorja – glukoze.
 • Ne pozabite si redno (3krat na dan) meriti krvni sladkor. Rezultate si morate zapisati, sicer ne boste vedeli ali diabetični obliži delujejo. Po 4-8 tednih 80% bolnikov bistveno zniža krvni sladkor – glukozo.

Na kaj moramo paziti pri uporabi diabetičnih obližih?

Kot svetujejo proizvajalci:

 • Zaradi dolgotrajne uporabe se lahko pojavi vnetje na mestu uporabe
 • pri uporabniku se lahko pojavi alergija na posamezno sestavino (rastlino),
 • zaradi aktivnega delovanja, se ne priporočajo majhnim otrokom, nosečnicam in doječim materam.
 •  

Sestavine : Izvleček iz rehmanniae, rhizoma, trihosanthin, arrowroot, astragalus, berberin, yam.

Zeliščni tretmaji se bodo osredotočili na uravnavanje krvnega pretoka ter uravnavanje sistemov organov, da bi izboljšali delovanje trebušne slinavke (trebušna slinavka izloča insulin, ki znižuje krvni sladkor).

Shramba: Hranite v hladnem in suhem prostoru

Diabetični obliži pomagajo pri:

 • Sladkorni bolezni tipa 1 (od inzulina odvisni sladkorni bolezni).
 • Sladkorni bolezni tipa 2 (kadar je krvni sladkor zjutraj več kot 7 mmol/L).
 • Povišani vrednosti krvnega sladkorja – prediabetes (zjutraj med 6 in 6,9 mmol/L).
 • Preprečevanju nastanka sladkorne bolezni (pospešuje nastajanje in izločanja inzulina).

Kaj pa dokazi, da diabetični obliži zares delujejo?

Kot sem na začetku že omenil, je bilo v preteklosti težko pridobiti strokovne dokaze (od zdravnikov oz. diabetologov), da so diabetični obliži res tako učinkoviti. Se pa zadnja leta pojavlja vedno več pozitivnih mnenj tudi iz strokovnih krogov, ki nas spodbujajo, da diabetične obliže uporabimo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Na vprašanje bralke, kaj meni o uporabi diabetičnih obližev, v reviji Diabetes diabetolog podaja naslednji odgovor (spodaj).

ODGOVOR:

Točen odgovor za ta po navedbah naravna zdravila je težko podati, ker študijskega pristopa za pomožna zdravila nikoli nimamo na voljo. Tudi ta obliž je po sestavinah (samo) pripravek iz različnih rastlin in naj ne bi imel kemičnih dodatkov. Glede na druga znana pomožna zdravila za diabetes (evkaliptusova skorja, cimet dokazan tudi po statistiki, luščine fižola, murve in še kaj) bi lahko ocenil, da gre tudi tu za dodaten vpliv ali na spodbujanje trebušne slinavke, ali na vpliv žeje in bilance tekočine, ali na ureditve črevesne flore in hormonskega odgovora. Moje osebno mnenje je, da lahko sladkorni bolnik vse poskusi, enako kot zdravi ljudje, a mora zagotoviti samokontrolo, posebno če uporablja zdravila (tablete in inzulin). Nobene učinkovine ne učinkujejo takoj in običajno ob vseh čajih drugo terapijo nekoliko zmanjšamo (recimo eno petino). Zato, posebno še, ker gre za v Evropi nepoznano pomožno zdravilo, predlagam nadzor sladkorja tudi doma. Nevarno bi bilo oboje dosedanja zdravila opustiti ali dosedanja zdravila enako nadaljevati, ker vsak človek reagira nekoliko drugače. Če pa stanje spremljamo, pa veljajo za nas (sladkorne bolnike) enaka pravila kot za vse druge ljudi.

Diabetične obliže lahko dobite TUKAJ.