Diabetični obliži znižujejo krvni sladkor-glukozo.

ALI DIABETIČNI OBLIŽI LAHKO OZDRAVIJO SLADKORNO BOLEZEN?

»Sladkorna bolezen diabetes je ozdravljiv.« Naslove s podobnimi trditvami lahko večkrat zasledimo v različnih časopisih in revijah. Odziv je po navadi ostro negativen, podkrepljen z besedami, da »želijo ljudje, ki to pišejo, samo izkoriščati stisko ljudi«. Iz pogovorov pa sem velikokrat spoznal, da takšne komentarje dajejo ljudje, ki nimajo sladkorne bolezni ali se na bolezen sploh ne spoznajo. Zato bi tudi na področju sladkorne bolezni lahko obveljal rek našega Prešerna: »Le čevlje sodi naj Kopitar.«

Sam takšne članke vedno preberem, saj si želim, da bi obstajalo zdravilo za mojo bolezen. Vsebino člankov analiziram, stvari preizkusim in izvajam redno kontrolo. Res je, da večino stvari pri meni ne daje nekih posebno pozitivnih rezultatov, vendar je marsikaj vredno poskusiti.

V nadaljevanju predstavljam diabetične obliže, ki zadnja leta pridobivajo na uporabi. Mnenje o njihovi zdravilni moči pa si naj ustvari vsak sam.

Kaj pa če obstaja zdravilo za sladkorno bolezen diabetes? Kako sem spoznal diabetične obliže?

Diabetični obliži uravnavajo krvni sladkorPred več kot petnajstimi leti sem slišal za tako imenovane diabetične obliže. Obliži naj bi vsebovali zdravilne rastline izvlečke, katerih učinek, po stari kitajski medicini, preprečuje nastanek, zmanjšuje ali celo ozdravi sladkorno bolezen diabetes (tako kot današnji obliži odpravljajo bolečine, nespečnost, zdravijo razne bolezni …).

Mnenja med ljudmi o uporabi in zdravilni moči obližev so bila zelo deljena.

Medicina oz. zdravniki so zagovarjali stališče, da sladkorna bolezen ni ozdravljiva na takšen način, zato naj bi bila takšna upanja lažna in naj bi zgolj zavajala bolnike. Drugi, ki so te obliže preizkusili, so trdili, da so zmanjšali višino sladkorja v krvi ali celo odpravili bolezen.

Sam sem s svojim mnenjem bil nekje vmes. Želel sem si, da bi lahko na takšen način odpravil bolezen, verjel pa sem po svoje tudi zdravnikom. Res je tudi, da nisem nikjer našel mnenja zaupanja vredne ustanove oz. diabetologov, ki bi zagovarjala takšen način zdravljenja. V svoji vnemi sem se dokopal do enega kompleta (6 kom) obližev (težko sem jih dobil in še zelo dragi so bili), ki sem jih potrošil v enem tednu. Moral pa bi jih uporabljati (po navodilih) vsaj en mesec s presledkom, da bi čutil spremembe.

V zadnjih letih se naravni pripravki za nižanje krvnega sladkorja – glukoze vedno bolj uporabljajo, zato tudi diabetični obliži pridobivajo vedno več uporabnikov, ki so zelo zadovoljni z njihovo uporabo.

Kaj so diabetični obliži?

Diabetični obliž je »lepilni trak«, na katerega so nanesene mešanice oz. izvlečki tradicionalnih zelišč. Terapevtskega učinka Diabetični obliž zdravi sladkorno bolezendiabetičnega obliža ne dosežemo takoj, temveč postopno, zato ne moremo pričakovati hitrega znižanja krvnega sladkorja glukoze. Diabetični obliži vsebujejo samo naravne rastlinske sestavine, zato v osnovi ne povzročajo alergije (lahko tudi povzroči alergijo, če smo alergični na določene rastline, zato jih je treba preizkusiti).

Učinek diabetičnih obližev temelji na zeliščih in njihovih izvlečkih ter na svojstveni metodi. Diabetični obliž se zalepi na peto noge ali na trebuh (popek), vsa hranila iz zelišč pa preko kože prehajajo v kri. Redno nanašanje diabetičnega obliža zagotavlja ravnotežje potrebnih snovi v telesu in s tem zdravljenje.

Kako diabetični obliži pomagajo pri sladkorni bolezni?

 • Pospešujejo ustvarjanje in izločanje inzulina, ki ga proizvaja trebušna slinavka, normalizirajo glikemijo, zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo delovanje centralnega živčnega sistema …
 • Spodbujajo izločanje strupov iz telesa. Vsebujejo oz. izločajo v telo vitamine in minerale (magnezij, natrij, kalij, mangan, cink). Ti minerali so zelo koristni in pomagajo sladkornim bolnikom diabetikom pri zdravljenju.
 • Spodbujajo delovanje žolča, izboljšujejo prebavo, čistijo kri.
 • Uravnavajo višino krvnega sladkorja glukoze.

Kaj ni dobro pri diabetičnih obližih?

Kot svetujejo proizvajalci:

 • Zaradi dolgotrajne uporabe se lahko pojavi vnetje na mestu uporabe.
 • Pri uporabniku se lahko pojavi alergija na posamezno sestavino (rastlino).
 • Zaradi aktivnega delovanja jih ne priporočajo majhnim otrokom, nosečnicam in doječim materam.

Kako uporabljamo diabetične obliže?

Diabetični obliž sladkorni bolniki ali tisti, ki ga želijo uporabiti za preprečevanje nastanka sladkorne bolezni, uporabljamo na naslednji način:

 • Očistimo kožo z antibakterijskim sredstvom, kjer se bo diabetični obliž zalepil (popek).Diabetični obliži nižajo krvni sladkor
 • S čistimi rokami odpremo posamično embalažo.
 • Zalepimo diabetični obliž na predvideno mesto (popek).
 • Diabetični obliž uporabljamo en dan, očistimo kožo in zalepimo drugega.

 

V kakšnem času lahko znižamo krvni sladkor z diabetičnimi obliži?

Uporaba poteka takole:

 • Če jemljete kakršnakoli zdravila za nižanje krvnega sladkorja (tablete, inzulin …), jemljite te stvari v enaki količini še naprej. Vsak dan si redno merite krvni sladkor in si meritve zapišite. Po 4–8 tednih boste znižali višino krvnega sladkorja glukoze. Počasi lahko znižujete količino zdravil (o nižanju zdravil se posvetujte s svojim zdravnikom).
 • Za doseganje najboljših rezultatov se priporoča 3–4 tretmaje, to je 5496 obližev (če je v škatlici 6 obližev). Med vsakim tretmajem naredimo premor 2 dni.
 • Ne pozabite redno (3-krat na dan) meriti krvnega sladkorja. Rezultate si morate zapisati, sicer ne boste vedeli, ali diabetičnini obliži delujejo. Po 4–8 tednih 80 % bolnikov bistveno zniža krvni sladkor ali odpravi bolezen.

Lahko diabetični obliži preprečijo nastanek sladkorne bolezni?

 • Proizvajalci navajajo, da je uporaba obliža primerna za vse sladkorne bolnike, torej tipa 1 in 2. Boljše rezultate pa dosegajo bolniki tipa 2, ki še niso na inzulinu.
 • Diabetični obliži so zelo primerni tudi za preprečevanje sladkorne bolezni. Tistim, ki imajo bolezen že v družini, pa se bojijo, da jo bodo tudi sami nasledili, lahko diabetični obliži zelo pomagajo. To metodo uporabljajo predvsem mladi ljudje, ki jim ni vseeno za svoje zdravje. Zelo lahko pomagajo tudi pri prediabetesu, to je pri ljudeh, ki imajo povišan krvni sladkor in želijo preprečiti, da se pri njih razvije sladkorna bolezen.

Kaj pa dokazi, da diabetični obliži zares delujejo?

Kot sem na začetku že omenil, je bilo v preteklosti težko pridobiti strokovne dokaze (od zdravnikov oz. diabetologov), da so diabetični obliži res tako učinkoviti. Se pa zadnja leta pojavlja vedno več pozitivnih mnenj tudi iz strokovnih krogov, ki nas spodbujajo, da diabetične obliže uporabimo pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Na vprašanje bralke, kaj meni o uporabi diabetičnih obližev, diabetolog podaja naslednji odgovor:

DIAREMEDIUM in naravna zdravila. Točen odgovor za ta po navedbah naravna zdravila je težko podati, ker študijskega pristopa za pomožna zdravila nikoli nimamo na voljo. Tudi ta obliž je po sestavinah (samo) pripravek iz različnih rastlin in naj ne bi imel kemičnih dodatkov. Glede na druga znana pomožna zdravila za diabetes (evkaliptusova skorja, cimet dokazan tudi po statistiki, luščine fižola, murve in še kaj) bi lahko ocenil, da gre tudi tu za dodaten vpliv ali na spodbujanje trebušne slinavke, ali na vpliv žeje in bilance tekočine, ali na ureditve črevesne flore in hormonskega odgovora.

Moje osebno mnenje je, da lahko sladkorni bolnik vse poskusi, enako kot zdravi ljudje, a mora zagotoviti samokontrolo, posebno če uporablja zdravila (tablete in inzulin). Nobene učinkovine ne učinkujejo takoj in običajno ob vseh čajih drugo terapijo nekoliko zmanjšamo (recimo eno petino). Zato, posebno še, ker gre za v Evropi nepoznano pomožno zdravilo, predlagam nadzor sladkorja tudi doma. Nevarno bi bilo oboje dosedanja zdravila opustiti ali dosedanja zdravila enako nadaljevati, ker vsak človek reagira nekoliko drugače. Če pa stanje spremljamo, pa veljajo za nas (sladkorne bolnike) enaka pravila kot za vse druge ljudi.

Odgovarja diabetolog Damjan Justinek, dr. med.

Diabetične obliže lahko dobite TUKAJ.