Sladkorna bolezen-diabetes, obliži za noge

Zakaj in kako zaščitimo stopala pri sladkorni bolezni?

Sladkorni bolniki – diabetiki imajo pogosto obolenja stopal. Kot vzrok zanje se navaja okvara živcev (nevropatija), visok krvni sladkor-glukoza, zoženje in utrditev žilne stene (ateroskleroza).

Skupek bolezenskih okvar na stopalu povzroča resen zaplet imenovan tudi diabetično stopalo. Slaba prekrvavitev, okvara živčevja in okužbe pogosto privedejo do gangrene in amputacije stopal. Možnost zapletov povečujejo poškodbe, okužbe in neustrezna nega nog. Za zdrave noge lahko največ stori vsak sladkorni bolnik – diabetik sam. Bodimo pozorni na:

 • Okvare živcev na nogah zmanjšajo občutek stopal na dotik, bolečino in temperaturo. Pri zelo močni nevropatiji pa lahko bolniki popolnoma izgubijo ta občutek. Bolniki ne čutijo, da jih čevlji tiščijo, popolnoma izgubijo občutek za toplo in hladno, zato se lahko opečejo.
 • Zaradi zoženja krvnih žil (ateroskleroze) se oskrba stopal s krvjo poslabša. Slabša prekrvitev pa pomeni zmanjšan prenos kisika, hranil in zdravil. Posledica tega je lahko odmiranje tkiva. Visok krvni sladkor-glukoza zavira normalno celjenje ran. Še posebej pri bolnikih s kroničnimi razjedami se poveča možnost okužb.
 • Sladkorni bolniki – diabetiki si morajo redno pregledovati stopala, da opazijo že manjše poškodbe, ki so lahko vstopno mesto za okužbo. Ker zaradi nevropatije sprememb ne čutijo, je pomembno, da si poleg nog vsak dan tudi dobro pregledajo, ali so na nogavicah krvavi madeži.

Kako lahko pravočasno opazimo povečano tveganje za razjedo na stopalu?

 • Okvaro živcev opazimo po neobčutljivosti za dotik.
 • Slabo oskrbo s krvjo prepoznamo po teh znakih: stopalo je hladno, bolnika pogosto zebe v noge, po določeni razdalji med hojo se pojavi bolečina v mečih ali stegnih. Koža stopal je hladna, pogosto je višnjeve barve, nohti so zadebeljeni, koža pa suha in se lušči.
 • Trdo in poroženelo kožo povzročajo preveliki pritiski pri hoji.

Gangrena in amputacija kot posledica neurejene sladkorne bolezni

Gangrena je odmrtje tkiva. Poznamo suho in vlažno gangreno. Pri suhi gangreni, ki je posledica zaustavitve prekrvavitve, je mrtvo tkivo trdo in črno. Pri vlažni gangreni gre za okužbo, ki povzroči  ¨cedenje¨ tekočine zaradi vnetja v še živem tkivu.
Propadlo tkivo je treba odstraniti z operacijo (amputirati).Obseg amputacije (prst, del stopala, stopalo, golen ali nad kolenom) je odvisen od obsega propadlega tkiva in od stanja arterijske prekrvavitve. Del okončine, ki ostane, more biti dobro prekrvavljen, da se rana po amputaciji dobro zaceli.

Za preprečevanje resnih okužb in amputacij morajo sladkorni bolniki – diabetiki skrbeti za zdrava stopala, in sicer tako, da jih vsak dan pregledajo glede vreznin, otiščancev, žuljev, vraščenih nohtov in pretirano suhih predelov kože. Redna fizična aktivnost (posvetujte se s svojim zdravnikom) je koristna, ker pomaga izboljšati krvni obtok in urejati krvni sladkor – glukozo.

Čiščenje (razstrupljanje) stopal z obliži, ki delujejo preko noči.

Vedno pogosteje sladkorni bolniki uporabljajo za vsakodnevno nego nog-stopal razstrupljevalne obliže. Cilj uporabe obližev je odstraniti toksine, ki zastrupljajo stopala (noge) in zavirajo pretok krvi s hranili in kisikom.

Kako lahko obliži pomagajo pri sladkorni bolezni?

Obliži pomagajo/omogočajo:

 • Normalizirajo glikemijo, zmanjšujejo vnetja, izboljšujejo delovanje centralnega živčnega sistema.
 • Spodbujajo izločanje strupov iz telesa. Vsebujejo oz. izločajo v telo vitamine in minerale (magnezij, natrij, kalij, mangan, cink). Ti minerali so zelo koristni in pomagajo sladkornim bolnikom – diabetikom pri zdravljenju.
 • Spodbujajo delovanje žolča, izboljšujejo prebavo, čistijo kri.
 • Obliže se uporablja čez noč – v fazi počitka telesa naravne sestavine delujejo dlje časa, na prizadetih območjih pa občutimo poživljajoč učinek.
 • Razstrupljevalni obliži za stopala so popolnoma naravni terapevtski obliži iz naravnih izvlečkov in bambusovega kisa, ter ne vsebujejo kemičnih dodatkov in imajo visoko moč absorpcije toksinov. Bambusov kis v obližih vsebuje naravne ekstrakte, ki lahko revitalizirajo organizem.

 

Način uporabe: obliže prilepite na noge in jih pustite delovati čez noč. Terapija naj obsega uporabo 10 – 30 obližev zaporedoma. Uporaba je možna skozi vse leto, odvisno od vaših potreb. Najbolje je, da uporabo obližev porazdelite v nekaj dneh na mesec. Obliže uporabljajte 6-8 ur na nogah.

Omejitve:

 • Samo za zunanjo uporabo.
 • Ne nanašajte na sluznico, odprte rane ali obraz
 • Ne uporabljajte, če ste alergični na sestavine

Razstrupljevalne obliže za zaščito (revitalizacijo) stopal pri sladkorni bolezni – diabetesu lahko dobite TUKAJ.